“Yaratıcılık” konusunda ilk kez Eyüboğlu Eğitim Kurumları’nda 28 Mayıs 2011 de konferans verdim. Dinleyici kitlesi ise 2. Sınıf öğrencilerinin velileriydi. Eyüboğlu & Turkcell işbirliğiyle gerçekleştirilen “Yaratıcılık Yarışması”nda 2. sınıf öğrencileri 30 dakikalık bir sürede kendilerine verilen malzemelerden bir tasarım gerçekleştirdi. Yarışmada, 240 öğrenci 20 takım halinde yarıştı ve her takıma Turkcell’den bir mühendis mentorluk yaptı. Jüri üyeleri ise gazeteci Serdar Turgut, gazeteci Pınar Reyhan, oyuncu Ebru Cündübeyoğlu ve Geniş Aile dizisinin senaristlerinden Kamuran Suner’di.
Konferans öncesi 22 Mayıs’ta Sabah gazetesi’nden sevgili Meliha Okur konu ile ilgili bir köşe yazısı yazmış (yazı için tıklayınız), daha sonra da 30 Mayıs’ta gene Sabah gazetesi konferansımdan alıntılar yaparak haber yapmıştı (haber için tıklayınız).
Önceliği Eyüboğlu Eğitim Kurumları’na verme nedenim “Yaratcılık” konusundaki çalışmalarını çok beğenmiş olmam. Örneğin:
- Eğitimde 41 yılı geride bırakan Eyüboğlu Eğitim Kurumları’nda öğrenciler kendilerine sunulan 100’den fazla kulüp seçeneği arasında kendilerini ifade edebilecekleri ve mutlu olacakları kulüplerde yıl boyunca etkin biçimde yer alıyor. Astronomi, AB Proje, Kriminoloji, Gökyüzü Fotoğrafçılığı, Matematik Sihirbazları, Dalış, Origami ve Yaratıcılık gibi pek çok değişik kulüp öğrencilerin seçeneğine sunuluyor.
- Dünyanın en büyük yaratıcılık organizasyonu Destination ImagiNation tarafından 26-27 Mart tarihlerinde Robert Kolej’de organize edilen Anlık Görev Yarışması’nda farklı okullardan 69 takımın arasından Eyüboğlu Eğitim Kurumları 9’uncu ve 10’uncu sınıf öğrencilerinden oluşan iDIots takımı “Kelebeğin Hayat Döngüsü”nü konu alan 8 dakikalık bir performansı ile Türkiye birincisi oldu. Mayıs sonunda Amerika’nın Tennese eyaletinde düzenlenecek dünya finallerine katılan bu takım ile konferans’dan 2 hafta önce tanıştım. Hepsi’de çok parlak çocuklar. Mensa üyesi olan üstün yetenekli arkadaşlarımı da orada görmek beni çok mutlu etti.
- Eyüboğlu Eğitim Kurumları ayrıca her yıl DI ICC (Instant Challenge Challenge) – Anlık Çözüm Yarışmaları’na da ev sahipliği yapıyor.
- DI yarışmalarının amacı gençlere yaratıcı ve eleştirel düşünme, takım içinde çalışabilme, zamanı en iyi şekilde kullanma ve problem çözme becerileri kazandırabilmek.
- Eyüboğlu Eğitim Kurumları için, öğrencilerin yaratıcılığını kullanabilmesi önemli. 1 ve 2’nci sınıflarda öğrenciler haftada 1 saat, üstün zeka ve yetenekliler eğitimi öğretmenleri tarafından “Yaratıcılık” dersi görüyor. 3-4-5-6’ncı sınıflarda ise “Düşünme Becerilerini Geliştirme” dersleri gerçekleştiriliyor.
- 4’üncü sınıftan 11’inci sınıfa kadar dileyen öğrenciler Yaratıcılık Kulübü’nün çalışmalarına katılabiliyor. Kulüp çalışmaları haftada 1 gün 2 ders saati yapılıyor.
- Geçtiğimiz yıl enerji temalı senaryolarıyla Fütürist Senaryo Yarışması’nda Eyüboğlu öğrencileri Türkiye Birincisi oldu. Öğrenciler bu yıl da Mars’a yolculuk, okyanus altında tatil, biyonik organlar gibi gelecek senaryolarıyla Türkiye ikincisi oldu.
- Tüm bunların yanı sıra Eyüboğlu Eğitim Kurumları öğrencileri yurtdışı üniversitelerinden aldığı kabullerle de dikkat çekiyor. Kabullerde öğrencilerin aldığı toplam burs tutarı 2 milyon 503 bin dolara ulaştı.
- Kolejden bu yıl mezun olacak öğrencilerden 32’si yurtdışı başvurusunda bulundu ve tümü kabul aldı.
Okulun biraz reklamını yaptım ama bunu hakkettikleri için yapıyorum. Bu tür yenilikçi okulları tanıtmaya ve desteklemeye devam edeceğim.
Hem koferansımda hem de öncesinde öğrencilerle olan buluşmamda “I” ve “T” tipi insan konusu üzerinde durdum. Özellikle velilerin, çocuklarının gelişimine olan müdahalelerine ve onlarla olan teknolojik kopukluklarına örnekler verdim. “Yaratıcılık” konusu önümüzdeki dönemde işleyeceğim ve velilerle paylaşacağım bir konu olacak. Kişisel envanterimizi öğrenmemiz geleceğimiz için çok önem taşıyor. Bizler bunu öğrenmeden, çocuklarımıza destek verebilmemiz gerçekten zor. Unutmayalım genetik bu konuda çok önemli bir belirleyici.
Önümüzdeki dönemde kullandığım/uyguladığım beş tür çalışmayı sizlerle paylaşacağım:
1. Birkman Davranış Analizi ve Yaşam Stili çalışması/testi
2. Birkman Davranış Analizi ve Yaşam Stili Çalışması/Testi
3. The Personality Compass Analizi (Yaratıcılar hangi yönde bulunuyor?)
4. People Styles at Work (İş hayatındaki İnsan Üslupları)
5. Torrance Yaratıcı Düşünce çalışması/testi