Yayınlanma Tarihi: 13 Nisan 2009Kategoriler: Konferanslar ve Jüri Üyelikleri

UNIDO-ICHET, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı altında kurulmuş Uluslararası Hidrojen Teknolojileri Merkezi olarak görev yapıyor. Teşkilat uzun süre vizyonu ve çabası olan ama ne yazık ki bunu sonuca götüremeyen ünlü Prof. Dr. Nejat Veziroğlu tarafından yönetildi. Geçen yıl içinde yönetim Mustafa Hatipoğlu’na geçti. Bu değişiklikten sonra merkezde gözle görülür bir gelişme meydana geldi.

5 Aralık 2007 tarihinde Viyana’da düzenlenen UNIDO yıllık olağan toplantısına konuşmacı olarak davet edildim. Orada Türkiye’deki Hidrojen konusundaki çalışmaları ve potansiyeli anlatmam istendi. Bu arada Hidrojenin geleceği konusunda da şahsi fikirlerimi paylaştım. Konuşma öncesi yanımda bulunan Güney Afrika Bilim ve Teknoloji Bakanlığı yetkilisi Boni Mehlomakulu ile “kömür gazlaştırma teknolojisi”ne sahip olan Sasol firması hakkında konuştuk. Türk hükümetinin bu konuda hükümetler nezdinde bir ilişki kurarak Türkiye’nin de bu teknolojiye sahip olması gerektiğini söylemişti.

UNIDO toplantısında yaptığım konuşmada İstanbul Boğazı’ndaki akıntıdan bahsetmiş ve bu akıntının çok rahatlıkla enerji üretimi için kullanılabileceğini belirtmiştim. Boğaz akıntısı ile enerji üretimi konusunda çalışma başlatıldığı 12 Nisan 2009 tarihli Hürriyet gazetesinde bir haber çıktı. Bu çok memnuniyet veren bir çalışmadır. Ayrıca dalga enerjisi konusunda BOREN (Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü) ve TEMSAN (Türkiye Elektromekanik Sanayi) işbirliğiyle yürütülen “deniz dalga enerjisinden elektrik üretimi” projesi anlatılmış. Şu anda elde edilecek enerji yatırımın geri dönüşünü yıl bazında sonsuz kılsa da amaç bence çok önemlidir. Bu konuda tüm yetkilileri candan tebrik ediyorum. Ayrıca TEMSAN’ı da çok ilgiyle takip ediyorum. Bundan 2 yıl önce “mini-hydro” konusunda onlarla görüşme yapmıştık. Türkiye’nin “mini-hydro” konusunda teknoloji sahibi olacak bilgi birkimine sahip olduğunu düşünüyorum.

Son dönemde Türkiye de enerji üretimi çeşitliliği konusunda büyük çaba harcanıyor. Biz girişimci yatırımcılar olarak, bunlara destek vermemiz ve aracı olmamız gerekiyor.

Bültene katılın.