Yayınlanma Tarihi: 4 Ekim 2009Kategoriler: Haberler, İş Yaşamımdan Kesitler

Ağustos 2009 sayısında Capital Dergisi’nin Türkiye’nin en büyük 500 firması çalışmasına ve 2009 Fortune Türkiye 500 listelerine şöyle bir göz gezdirdim. Türk işadamları genelde ciro ve personel sayısı kavramlarına tutkuludurlar. Örneğin 1 milyar USD ciro ve %3 EBITDA (karlılık) onlar için 500 milyon USD ciro ve %7 EBITDA’dan daha önemlidir. Ama mekanımız Türkiye olunca yerimiz biraz daralıyor. Şöyle ki Türkiye’de cirosu 1 milyar USD ve üzerinde 62 şirket varken ABD’de bu sayı 2.000’in üzerinde.

Kendi çalışmamızla ilgili bir bilgiyi sizlerle paylaşarak örneği genişleteyim. Sahibi olduğumuz kömür sahalarımızı içine alacak şekilde 2×135 MW termik santral kurma çalışması içindeyiz. İlk etapta 135 MW’lık bir santral kurmayı planlıyoruz. Bu konuda ortaklık görüşmelerimiz sürüyor. Bu santral devreye alındığında yıllık ortalama 7.800 saat çalışma ve %39 verimlilikle yılda 103 milyon USD ciro yapmayı planlıyoruz. Bu ciro ile Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasına girmek mümkün olacak.  Düşünsenize bir enerji şirketi Türkiye’nin kurulu gücü olan 43,000 MW (2008 yılı itibariyle)’ın sadece binde 2.5’unu üretecek ve Türkiye’nin ilk 500 şirketi içine girebilecek. Bu arada karlılık olarak da ilk 75 şirketin içinde olacağı da kesin.

Türkiye’de iş kurarken hep yurt dışına bakılıp iş planları ona göre yapılıyor ve sonu da hüsran oluyor. Arz-talep dengesi, pazara giriş maliyeti, işletme sermayesi ve daha da önemlisi yetişmiş işgücü kullanımı gibi konular göz ardı ediliyor. Bugüne kadar yatırımlarımda hep inovasyonu ön planda tuttum. Ama bir gerçeği de gözden kaçırmamak gerekiyor: Bu ülke 2010 ortasından itibaren gene enerji sorununu tartışmaya başlayacak; Hem de eskisinden daha fazla bir şekilde çünkü proje finansmanı yapan uluslararası finans kuruluşları tüm dünyada enerji sorunu yaşayan ve santral kurmak için yatırım yapmak zorunda olan  ülkeler arasında Türkiye’yi tercih etmek için güçlü nedenler arayacaklar. İşte bu durumda kredi bularak yapabileceğimiz her elektrik santrali bu ülke için kar olacak. Bugüne kadar kullandığımız inovasyon gücümüzü proje gerçekleştirmede kullanarak bu ülkeye bir katkımız olsun istiyoruz.

Bültene katılın.