“Gelecek” temalı konferanslarımın başında geçmişte yapmış olduğum ve daha sonra gerçekleşme aşamasına gelmiş veya gerçekleşmiş olanları paylaşıyorum. Bugün burada onlardan bir grubu paylaşacağım:
1. Google Maps Uygulaması Tahmini: Bugün “Nesnelerin Interneti” olarak tanımlanan, o yıllarda ise “Otomatik Tanıma/Veri Toplama” olarak kullanılan teknolojileri ve bu teknolojiler ile ilgili çözümleri içeren uluslararası fuarlar yapılırdı. Adına ScanTech dediğimiz fuarlardan biri de 1993 yılında İstanbul’da yapıldı. Bu fuarın tanıtım kitabının ön sözünü ben yazmış ve gelecek ile ilgili bazı tahminlerde bulunmuştum. Bunlardan biri de “... arabalarında birer bilgisayara sahip olacaklar ve bu bilgisayarlar ile girdikleri otoparkın hangi katının boş olduğunu ya da gidecekleri caddeye en kısa hangi sokaklardan giderek ulaşacaklarını görecekler.” Google Maps hayatımıza 2005 yılında girdi. 12 yıl önce yerinde bir tahmin yapmış oldum.
2. Beyin Dalgalarıyla Drone Yönetimi: Tempo dergisinde 2002 yılında yaptığım bir röportajda “drone” kavramının olmadığı yıllarda drone’ların çok küçük olabileceği ve beyin dalgalarıyla yönetilebileceğini söylemiştim. Bu tahminimden tam 13 yıl sonra University of Florida’da araştırmacılar bunu başardılar. Drone boyutları da avuç içine sığacak hale geldi.
3. Internet Üzerinden Koku ve Tat Aktarımı: İlk uluslararası konferansım olan MediCat 2004’de “Z Kuşağı Sanal Ortam’dan yeni çıkan peynirin tadını ve kokusunu test edip siparişini verebilecek.” demiştim.
2018 yılında Elektriksel uyarı ile internet üzerinden koku aktarımı konusundaki çalışmalarda önemli adımlar atıldı.