Yayınlanma Tarihi: 11 Aralık 2016Kategoriler: Haberler

Yeni fikirleri dinlediğimizde bu veriler bilinçli bir biçimde işlenmeye başlamadan egomuz devreye girer ve bizi bu fikirlere karşı mücadeleye sokar. Benliğimiz ne güzel kendi halinde duruyordur. Niye değişmesini istesin ki?

Bunun üstesinden gelmenin tek nedeni dinlemeyi öğrenmektir. alçak gönüllülük Ego’nun düşmanıdır. Bunu becerenler yeni fikirleri hızlıca benimserler.

Yeni fikirleri, farklı fikirleri olanlar niye toplumda kabul görmezler? Bu toplumsal egonun yüksekliğindendir. Patronlar yüksek Egolu olduğu sürece iyi yönetici çalıştıramaz. Hele ki Danışmanlarla hiç çalışamaz. Egonun besini hızlıca ve haksız yükselme ve eğitimsizliktir.

Önyargılarımız yeni fikirlerin önünde büyük engeldir; Genelde kendi deneyimlerimizden değil, çocukluğumuzda bize dayatılan fikir ve görüşlerden oluşur. “Önyargılarımız kötüdür.” Demek yanlıştır. Ama bizim tecrübelerimiz değildir.

Basit formüllerle açıklarsak:
Benlik = Bilinçli Zihin = Ego
Ön Bilinç = Toplumsal faydadan çok ahlâk ilkeleriyle tetiklenen Süper Ego’nun bir kısmı
Bilinçdışı = Bilinçaltı = Süperego’nun kalanı = İD (İlkel Benlik)

Bilinçdışı veya diğer adıyla Bilinçaltı, Yeni Fikirlere olan yaklaşımımızı da belirler. Bilinçaltı hakkında çoğunu bilmediğimiz 30 tane gerçeğe bakarsak:

    1- Bilinçaltında; Doğru – yanlış, ahlaklı – ahlaksız, gerçek – hayal, güzel-çirkin gibi ayrımlar yoktur. Bilinçaltı tıpkı bir bilgisayar programı gibidir. Sadece verilerle ilgilenir.

    2- Bilinçaltı sıklıkla genellemeler yapabilir. Örneğin sizinle kavga eden arkadaşınızın adı Ahmet ise, tüm Ahmet’lerin kavgacı olduğuna inanabilir.

    3- Bilinçaltı anı yaşar, geçmiş yada gelecekten bir şey anlamaz.

    4- Bilinçaltının duyduğu kelimeyi cümleden bağımsız olarak kayıt edebilme özelliği vardır. Örneğin “sigarayı bırakmak istiyorum” deyince sadece sigara kelimesini kayıt edebilir ve sigara kelimesine tepki verebilir. Bırakmak ve istiyorum kelimeleri ile sigarayı yan yana getirebileceği gibi, eğer sigara ile ilgili güçlü bir bağlantıları varsa sadece bu kelimeyi de duyabilir.

    5- Bilinçaltı değişimden nefret eder, hiç bir şeyin değişmesini istemez.

    6- Bilinçaltı rüyalarla kendini düzenler ve sıkışmış enerjileri ortaya çıkartarak kendisini rahatlatır.

    7- Bilinçaltı sembollerle konuşur, kelimelerden fazla resimlere tepki gösterir.

    8- Bilinçaltı tersten duyabilir ve anlayabilir. Cümleleri tersten duyan bilinç için bunları anlamak çok zordur ama bilinçaltı için ise çok kolaydır.

    9- Bilinçaltı ilk 5 yaşa kadar temel özelliklerini, kayıtlarını tamamlar. Bundan sonra kendi kayıtlarına uygun yeni verileri kabul eder. Diğer verileri girmek için doğru ve ısrarlı çalışmalar yapmak gereklidir.

    10- Bilinçaltında çağrışım en önemli etkilerden birisidir. Sürekli bir şeyler ona başka bir şeyleri çağrıştırır bir dosya başka bir dosyayı açmasını sağlar.

    11- Bilinçaltı aynı anda bir çok işlemi yapabilir, bir çok veriyi işleyebilir, otomatik olarak bir çok işlevi yerine getirebilir.

    12- Bilinçaltı kolektif bilinçaltı ile bağlantılıdır, bu nedenle başka insanların bilinçaltından da etkilenir.

    13- Bilinçaltının espri anlayışı yoktur, şakadan anlamaz. Söylenen her şeyi gerçek kabul eder.

    14- Bilinçaltı duygusal değildir ama duyguların enerjisinden bire bir etkilenir. Kimsenin bilinçaltı merhametli değildir ama merhamet duygusu bilinçaltında bir çok çağrışım yapabilir, bir çok veriyi harekete geçirebilir ve kişinin kararlarını etkiler.

    15- Bilinçaltı aynı küçük bir çocuk gibi, ısrarcı ve sabırsızdır. İstediği bir şey hemen olsun ister ve ne olursa olsun ısrara devam eder. Bir davranış kişiye zarar verse bile bunu ısrarla yapabilir çünkü bilinçaltında doğru yanlış, zararlı zararsız gibi kavramlar yoktur, salt istek vardır. Birçok kişinin kendisine zarar veren ilişkilere, alışkanlıklara ve davranışlara devam etmesinin altında bu dinamik vardır. Eğer bilinçaltını değiştirmek istiyorsanız siz ondan daha fazla ısrarcı olmalısınız.

    16-
    Bilinçaltı asla dinlenmez, uyumaz ve çalışmayı bırakmaz. Kişi yaşadığı sürece işlem yapmaya devam eder.

    17- Bilinçaltının abartıcı bir doğası vardır. Özellikle korkuları abartarak kişinin kaygı düzeyini yükseltebilir.

    18- Bilinçaltı sürekli tekrarlara karşı duyarlıdır. Bir düşünceyi, duyguyu yada cümleyi sürekli tekrar ederseniz bunu en sonunda kayıt eder.

    19- Bilinçaltı kişinin hissettiği nefret gibi olumsuz duyguları kayıt eder ve bu duyguları uygun bir ortamda ortaya çıkartır. Bilinçaltı için intikamı sever diyemeyiz ama içindeki nefreti açığa çıkartmak için bir yol bulur diyebiliriz.

    20- Bilinçaltı ince ayrımlar yapmakta zorlanabilir. Örneğin bilinçaltı için parasını sokakta düşürmek ya da iflas etmek aynı anlama gelebilir, çünkü ikisinde de para kaybı vardır.

    21- Bilinçaltının dili 5 yaşında bir çocuğun dilidir, sade ve açık anlatımlardan anlar. Eğer bilinçaltınıza ben çok zenginim derseniz bunu anlayacaktır ama evrenden gelen zenginlik tüm enerji kanallarıma akıyor, yüksek benliğim aracılığıyla bana ulaşıyor gibi bir şey söylerseniz 5 yaşında bir çocuk bundan ne anlarsa bilinçaltı da ancak o kadarını anlayacaktır.

    22- Bilinçaltı kişinin tutumlarını ve davranışlarını direk etkiler. Sahip olduğu kayıtlara göre kişinin tepkiler vermesini ve kararlar almasını yönlendirir. Örneğin bilinçaltında ben başarılı bir insanım kaydı olan bir kişi kendisine başarı getirecek işlere otomatik olarak yönlenir, sonu başarılı olacak kararlar verir ve onu başarıya taşıyacak durumları hayatına çeker.

    23- Bilinçaltı bütün bu özelliklerinin dışında kendi kayıtlarına uygun olayları gerçekleştirmek için durmadan çalışır. Kendi inançlarını kişinin hayatına çeker ve inandığı her şeyin gerçek olması için çalışır. Kolektif bilinçaltına ve dolayısı ile kolektif bilince bağlı olduğu için bunu yapması çok kolaydır. Eğer bilinçaltınız fakirliği hak ettiğinize inanıyorsa bunu gerçekten deneyimlemeniz için gerekli şeyleri yapacaktır, buna emin olabilirsiniz.

    24- Bilinçaltı bilinçli zihinden emir alır. Burada ya siz bilinçli olarak bilinçaltına emirler verirsiniz ya da bunu bilinçsizce yaparsınız ama mutlaka yaparsınız. Eğer bilinçli bir şekilde emir vermeyi başarırsanız bilinçaltındaki verileri değiştirebilir, yeni veriler girebilir ve bilinçaltınızın sizin istediğiniz hayatı gerçekleştirmesi için çalışabilirsiniz.

    25- Bilinçaltımız, hiçbir şeyden şüphelenmez ve sorgulamaz.

    26- Bilinçaltınızda bir çok kayıt birbiri ile bağlantılıdır. Bir kayıt diğerini etkiler, tetikler açığa çıkartır. Bir çok korku başka bir korku ile bağlantı halindedir. Bu nedenle bilinçaltına bütünsel olarak bakmak gerekir.

    27- Bilinç daha fazla tümevarımlı, bilinçaltı ise tümdengelimli düşünme eğilimindedir.

    28- Bilinçaltının psişik yetenekleri vardır, gelecekteki bir olayı görebilir, önceden tedbirler alabilir, kişiyi uyarabilir.

    29- Bilinçaltı, bilincin dikkat etmediği şeylere daha fazla dikkat eder ve otomatik olarak kayit eder. Bilincin dikkat ettiği şeyleri ise kayıt etmek için anlamlı bir çaba ve tekrarlar gereklidir.

    30- Bilinçaltının sanatsal yetenekleri vardır, üretim yeteneği çok gelişmiştir ve hayal gücüne sahiptir. Ancak tek sorun hayal ile gerçeği ayırt edememesidir. Eğer kişi kendi hayallerini bilinçli olarak kurmazsa bilinçaltı için bunlar katı bir gerçek olacaktır.

    Sonuç olarak iyi fikirler; önyargılarımızı anlamak, karşımızdakini dinlemek ve “içimizdeki çocuk” dediğimiz Bilinçaltımızı dinlemek ile daha iyi ortaya çıkacaktır.

Bültene katılın.