Yayınlanma Tarihi: 14 Kasım 2009Kategoriler: Haberler

Aslında hiç gereği yoktu. Herkes mutluydu, herkes stadın yapılmasını istiyordu. Ben niye kalkıp “Bu stad İzmir’e gereksiz” dedim ki? Gerçi dediğim iyi olmuş sanki. Çünkü sanki beni bekliyormuş gibi bazı destekler de almadım değil: Örneğin Yenigün gazetesinden sevgili Hasan Tahsin benim bakış açımdan konuyu işlemiş. Hayatın futbol’dan ibaret olmadığını görenler de mevcut: (http://www.gazeteyenigun.com.tr/icerik.asp?
page=koseyazilari&yazarID=3&yaziID=14790
)

Hürriyet başlık atmış: ÇAĞDAŞ İZMİR’DE BİR ÜSTÜN ZEKA. Lafı nereye çekmek istersen çek: http://www.hurriyet.com.tr/ege/12943367.asp

2016 Avrupa Futbol Şampiyonasına talip olarak bir stad projesi oluşmuş. Buradaki denge stadı yaparak mı bu şampiyonanın ev sahipliğini alıyoruz, yoksa projesi ile mi? Önce bunun cevabını alalım. Eğer projesi ile ev sahipliğini alabiliyorsak, o zaman başka hesaplar devreye giriyor: Kaç turist gelecek? Ne kadar döviz bırakacak? Burada bir iş modeli oluşmuşsa tabii ki yapılsın. EXPO 2015’te projesi ile talip olduğumuz bu etkinliği Milano’ya kaybettik ve üzüldük. Sadece cebimizden çıkan seyahat ve proje masrafları oldu. Unutmayalım ki İzmir için oy veren ülkelerden biri de benim İstanbul Fahri Başkonsolosu olduğum Kamboçya idi. Hem de İtalya’dan teşvik pirimi sözü almasına rağmen. İkna etmek için Kamboçya’ya bir de arkadaşımı yolladım. Bu stadı isteyenlerden acaba kaçı İzmir’e EXPO 2015 için 1 oy getirdi de beni İzmir’i sevmemekle suçluyorlar.

Bu stad 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na ev sahipliği olmadan yapılacaksa veya yapılıp bu şampiyonaya ev sahipliği başka bir şehre kaybedilecekse durum gerçekten vahim olur. Federasyon başkanı sayın Özgener koltuk başı maliyeti 2,000-5,000 Euro olarak söylemişti. Ben en düşüğünü baz alıp 200 milyon TL fiyat çıkardım. Yani bu fiyat 500 milyon TL’ye bile çıkabilir. Soru şu: “Bu parayı kim ödeyecek?” Sonuçta devletin bütçesinden çıkacak. Devletin bunun için parası yok ki? Olsa bile bu paranın karşılığı bize vergi ek yükü olarak geri dönmez mi? Sevgili İzmirli hemşerilerim bunun hesabını yapmadan neler düşünüyorlar…

Stadın Örnekköy’e yapılması düşünüldüğü için yaşamımın ilk 17 yılını geçirdiğim Karşıyaka’daki KSK’liler stadı sahiplenmiş durumdalar. Durum böyle olunca benim stada karşı olmam KSK’lileri kızdırmış. Bir de Göztepe’de yöneticilik yaptım ya, doğal olarak anti-KSK’li durumdayım. Bu tamamen yanlış. Sormak lazım; “İstanbul’daki Giresunspor-KSK maçında KSK taraftarı ile birlikte takıma destek olan bendeniz nasıl anti-KSK’li olurum?” Benim için önemli olan İzmir’in başarısı. Göztepe ile KSK farklı liglerde. Niye birinin başarısız olması diğerini sevindirsin ki? Ama taraftarlar birbirlerinden öylesine nefret ediyorlar ki, kan davasından beter bir durum oluşmuş.

Peki stad Örnekköy’e değil de Üçyol’a yapılsaydı, İzmirspor; Üçkuyular’a yapılsaydı Göztepe mi stadın kiracısı olacaktı? Komik olmuyor mu bu durum? Hani bu arada Göztepeli arkadaşlarım beni destekliyor gibi konuşmuşlar ama benim Göztepe için de söyleyeceklerim var. Göztepe, Altınbaş tarafından satın alındığında orada tuzluk yöneticilik (hiçbir hükmü şahsiyeti olmayan, sadece imza atan) yaptım. Sağolsun şampiyon yaptığımız bayan voleybol şubesini kendi başarıları olmadığı halde kapmayı da bildiler. O günlerde Altınbaş’ın kulüp için planlarını da dinledim. Altınbaş, Göztepe için stad yapacaktı. Doğrusu da buydu. Madem takımı satın alıyorsun, stadı kalkıp GSGM veya devletten beklemenin anlamı yok. Şimdi durum böyle olunca Göztepeli taraftar arkadaşlarımın Örnekköy stadı için yorum yapmak yerine Altınbaş’tan stat beklemeleri gerekiyor.

Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu stadında haftada 1 maç oynanıyor. Yani stad haftadaki 168 saatin 166’sında boş. Ama kombine bilet satışlarına bakıyorsunuz, neredeyse tümü satılmış durumda. Şimdi bu stadı kiralamayı düşünen KSK yöneticisi Osman Dal’a bazı sorularım olacak:

1. KSK, Süper lige böyle bir stadı yok diye mi çıkamadı?

2. Böyle bir stadın maliyetini ortalama 350 milyon TL olarak alsak, devlet (Futbol Federasyonu vs.) size bunun 80 milyon TL’sini para olarak verse mutlu olmaz mısınız?

3. KSK’nin kombine bilet satışı gelirleri ne kadardır? Bu sorunun cevabı GSGM’ye ödenecek yıllık kira bedeli ile bağlantılı. Çünkü siz stadda bilet satışından gelir elde edeceksiniz ki kiranızı ödeyebilesiniz.

4. Böyle pahalı ve bakımı zor bir stada sahip olmak yerine İzmirspor Kayyum Heyeti Başkanı sayın Mustafa Apak’ın söylediği gibi 20 bin kişilik, seyircinin neredeyse sahanın içinde maçı seyrettiği ama maliyeti koltuk başına 750 Euro (toplam maliyet en fazla 50 milyon TL) olan lokal KSK stadınız olmasını tercih etmez misiniz?

Artık fakir ülke özentisinden kurtulmamız gerekiyor. Paramız yok ama en iyi arabaları satın almak, en lüks evlerde oturmak için canımızı vermeye hazırız. Kredi kart borçları kabarmış ama harcama içgüdüsü durmuyor. “Anıt Stat”, “Körfez Manzaralı Stat”, “Anfi Stat” tanımları o yüzden beni ürkütüyor.

İzmirli’nin derdi geçim. İstihdam devamlı düşüyor. Herkes kan ağlarken paraları sokağa dökmenin ne gereği var? Hürriyet’e söylediğimi tekrar ediyorum: Verin bana stad parasını İzmir’i dünyanın en önemli elektrikli araba üretim merkezi haline getireyim. Hem de sayın Kemal Çolakoğlu’nun vaat ettiği Karşıyaka’da bulunan fabrikada. Binlerce İzmirli çalışsın, evlerine mutlu gitsinler.

Ben bunu demek istedim.

Milliyet Ege Gazetesi’nde Bülent BUDA’nın “Sözü Olana Kulak Verelim” başlıklı köşe yazısını okumak için tıklayınız.

Bültene katılın.