Google Motorola Mobile’ı satarak bizleri ters köşeye yatırdı. Bizler dışarıdan bir gözle yorumlarımızı yapıyoruz. Google’ın planlarını Microsoft gibi günlük takip edemiyoruz. Zaten Google da bu şekilde çalışmıyor. Microsoft çıkaracağı işletim sistemini aylar veya yıllar önce piyasa ile paylaşırken Google bunu yapmıyor.
Google’un Motorola Mobile’i satın alması ile oluşan görüntü her mobil telefon üreticisinin kendi işletim sisteminin olacağı şelindeydi. Apple’ın vardı. Microsoft ise Noka’yı satın alarak bu yola girmişti. Google da Motorola Mobile ile bu yolu takip etti. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı. Google, işletim sisteminde farklı özellikler ile Motorola Nexus’u pazara sundu. Fakat 2 önemli sonuç ile karşılaştı. Önce Samsung önceden beri geliştirdiği Tizen işletim sistemi yüklü yeni telefonlarını piyasaya süreceğini açıkladı. Sonra da Motorola Nexus’un Samsung gibi bir rakip karşısında tutunamayacağını gördü. Ani bir kararla şirketi (10 milyar USD zarar ile şirketi Lenova’ya sattı.)
Burada 2 Şubat tarihinde Tweet’lerimi yakından takip eden @kfatih @alaattinturyan @mustafasert @Barkaseli@oceanush uyarıları ilebir güncelleme yapıyorum: BU güncellemeyi 2 tane haber/görüşü de inceleyerek yapıyorum: (Haber-1) & (Haber-2)
Google’un aslında satıştan niye zarar etmediği şu verilerle açıklanıyor:
1) Google Motorola’yı satın aldığında, Motorola’nın kasasında 3 milyar USD ve 1 milyar USD de vergi alacağı bulunuyordu. Bu işlem ile zararı 5.8 milyar USD’ye indiriyor.
2) Google, Motorola’nın set-top-box projesini Arris’e 2.4 milyar USD’ye sattı. Bu işlem ile zarar 6.1. milyar USD’ye indiriyor.
Diğer hesaplamalara katılmadığım için paylaşmıyorum. İlgilenenler Haber-2’ye bakabiliriler.
Google’un Motorola Mobile’ın satışı bize şu mesajları veriyor:
1) Microsoft artık sadece Nokia ile yoluna devam edecek ve başka mobil telefon/tablet üreticisine işletim sistemi lisansı veremeyecektir.
2) Google’un Motorola Mobile’ı Lenovo’ya sonsuza dek Android lisansı satın alım garantisi ile sattığı varsayımı ile, zararını çok kısa zamanda çıkaracaktır.
3) Motorola Mobile’ın Ar-Ge bölümünü kullanmaya devam edecek olan Google, 2020 yılında artık elde taşınır bir mobil telefon olmayacağını bildiği için “Gözlük” geliştirmeye yönelecektir.
4) Google, kendi markası ile “Şöförsüz Araba” üretimi de yapmayacak/yaptırmayacak olup, teknolojisini başka bir isimli işletim sistemiyle lisanslayacaktır.
5) Mobil telefon pazarında ilk 3 firma olmadığınız sürece kârlılık olmayacaktır. Böylece, “Türkiye niye mobil telefon üretmiyor” sorusunun cevabı da verilmiş oluyor.
2004 yılında MediaCat konferansında (yukarıdaki resim) anlattıklarımı 10 yıl sonra da tekrarlıyorum:
1) (2003 yılında Platin Dergisi “Gelecex” köşemde de belirttiğim gibi) elde taşınır bir mobil telefon olmayacak (2020 yılı itibariyle). Gözlük hayatımıza tümüyle girecek.
2) Beyin dalgaları yardımıyla bazı komutları verebileceğiz.
3) Kokuları gene beyin dalgalarıyla alıyor olacağız:
4) Başımızın üzerindeki radar çipli “Drone” lar bize yapılacak saldırıları önceden haber verebileceği gibi yol gösterici olacaklar.
5) Sesli konuşmamıza gerek kalmayacak. İçimizden konuşarak iletişim kurabileceğiz.
6) Kulaklığa gerek kalmayacak. Sesi kulağı emüle ederek duyabileceğiz.
Dünyadaki gelişmeleri takip etmediğimzde “Bir yerden başlamak lazım. İçten yanmalı motorlu araba üretelim; Mobil telefon/tablet üretelim” söylemlerimiz devam edecektir.