Yayınlanma Tarihi: 10 Temmuz 2009Kategoriler: Haberler

alphan_manas_beyaz_saray_1Michael Jackson’un ölümü onu sevenleri mutlaka çok üzdü. Ben de üzüldüm. New York’taki öğrencilik yıllarımda özellikle 1983-1984 yıllarında Thriller şarkısını tüm radyo istasyonları aralıksız çalardı. Z100 istasyonunun bir günde en az 10 defa çaldığını hatırlarım. Michael Jackson’un ölümü üzerine Milliyet gazetesinden Esengül Metin bu konuda benden bir yorum aldı. Yorum aynen şöyleydi: “Michael’ın Thriller albümüyle büyük başarı yakaladığı 1980’li yılların başında ben de Amerika’daydım. New York’ta tüm istasyonlar onun şarkılarını çalıyordu. İnanılmaz bir hayran kitlesi oluşmuştu. Michael Jackson 1980’li yıllarda 17-26 yaş arasında olan insanlar için çok önemlidir. Gençlik yıllarımızın bir parçası. Şarkılarının çok sıkı takipçisiydim. Ölümüne çok üzüldüm. Çok mutsuzlaşmıştı artık, kurtuldu diye de düşündüm” dedim. Bu yorumu bir kenara koyalım.

Bu aralar dünyanın ilk VLJ (Çok Hafif Jet) üretim şirketi Eclipse Aviation’u (www.eclipseaviation.com) satın almak için Ekim Alptekin ve ABD’li ortağımız Alfred Mann ile uğraş veriyoruz. 100 Milyon USD’lik teklifin 60 Milyon USD’sini garanti altına aldık ama 40 Milyon USD’yi temin edemedik henüz. Böyle giderse bu girişimimiz gerçekleşmeyecek ama Hollanda, Belçika ve ABD basınında girişimimiz şimdiden ilgi uyandırmış durumda. Şimdi bu konuyu da bir kenara koyalım.

Fahri konsolosluk gereği Kamboçya’ya yılda birkaç kez gidiyorum ve Türkiye’ye dönüş Bangkok üzerinden yapılıyor. Aktarma esnasında en az 4 saat bekleme yapmak durumunda kalıyorum. Bir keresinde havalimanında PhotoShop ile resimlerde oynama yapan bir stand gördüm. Ben de resim çektirip George Bush ile Colin Powell’ın arasına oturuverdim. Sonra o resmi ofiste, facebook’ta vs yerlerde kullandım. Şimdi bunu da bir kenara koyalım.

Birkaç kişi (İzmir ve İstanbul’dan ayrı kanallardan geldi) “Alphan Bey (senin patron vs) Michael Jackson ile arkadaşmış, beraber büyümüşler” demişler. Bana aktaran insanlar ile beraber gülmekten yıkıldık. Ayrıca Eclipse Aviation için Türk yatırımcı bulma konusunda bana destek olmak isteyen bir arkadaşımız beni bir başka arkadaş ile tanıştırırken “Abi Alphan Bey belki basından takip etmişsindir Airbus’u satın almak istiyorlar” deyiverdi. Bush ve Powell ile çektirdiğim resmi gören bir arkadaşım “Abi bu gerçek değil, değil mi?” diye sordu.

Bunun birkaç nedeni var ama en önemlisi Türkiye’de insanlar büyük başarılara hasret. Çok iyi haberler duymak ve bu haberlerle motive olmak istiyorlar. Kendimize olan güvensizliğimiz çok tepeye çıkmış durumda. Çoğu işadamımız büyük düşünemiyor. İhale sonrası “Eclipse Aviation Maceram” diye bir yazı mutlaka hazırlayacağım. O yüzden hikayeyi tümüyle anlatmak istemiyorum ama biraz komiklikleri paylaşayım istedim: Beraber yatırım yapma teklifi ile gittiğimiz bir işadamımız “ben şimdilik bu işe giremem ama siz şirketi alırsanız sizden bir uçak alırım” dedi. Güler misin, ağlar mısın? Bazı forum alanlarında yurdumuz inananının kendimize olan güvensizliğimizi gözler önüne seren mesajları çıkmadı değil:

– ABD Neden bize veriyor. Bizi çok mu seviyorlar yani? (Arkadaşım ABD bize vermiyor. İflas eden bir şirketi kayyum huzurunda ihale ile almaya çalışıyoruz)
– Jeti yapmak değil jete sahip olmak önemli… bizim insanlarımızın çoğu alamayacak durumda napalım ayrıca sonuçta ülkemize herhangi bir katkısı yok varsa da çok az yapan Amerikan mühendisi çalışan Amerikan işçisi (Arkadaş olayı kavrayamamış. Biz lisans altında uçak üretip Türkiye’ye satacağız zannediyor. Aslında işadamı olmamasına rağmen beraber görüştüğümüz bizden uçak alma sözü veren Türk işadamlarından pek farklı değil. Biz lisans değil şirketi yani her şeyi satın alıyoruz. Biz şirketi alıp daha önce F-16 savaş uçağı üreten TAİ’de üretip tüm dünyaya satacağız. Ayrıca dünyadaki en ucuz ve en son teknoloji askeri eğitim uçağı teknolojisine de sahip olacağız. Türk silahlı kuvvetleri böyle bir uçağı geliştirebilmek için 400 Milyon USD gözden çıkarmış durumdayken biz şirketi 100 Milyon USD’ye almış olacağız)
– Amerika kar edemedikten sonra biz hiç edemeyiz gibime geliyor… Onlar edemedi biz mi edeceğiz? yani etmeselerdi salak gibi bize satmazlardı herhalde. (Arkadaşımız olayı ülkeler arası satışa çevirmiş. Bir şirketin kar edememesi için birçok neden vardır. Kötü yönetim, hatalı fiyat politikası, kötü niyetli yönetim vs. Onları incelemek lazım)

Bu arada pozitif yorum yapanlara yani kendine ve ülkesine güvenenlere de buradan teşekkür ediyorum.

Girişimci olmak isteyen insanlar başarı hikayelerini yakından takip ediyorlar. İşte bu yüzden bu ülkedeki girişimcilerin motive edilmeleri gerekiyor. Biz girişimcilere çok iş düşüyor. Üniversiteler girişimcilerin yetiştiği en son nokta. Buradaki gençleri ne kadar iyi yönlendirebilirsek o kadar iyi bir geri dönüş yakalanıyor. Daha önceki konferanslarıma katılan birkaç öğrencinin beni dinledikten sonra yurt dışına ne olursa olsun dil eğitimine gitmeye karar verdiklerini mail yoluyla öğrendim. Ekte Gazi Üniversitesi’nden Fatih Topçu’nun verdiğim konferans sonrası bana göndermiş olduğu maili (onun iznini aldıktan sonra) paylaşmak istiyorum (PDF formatında okumak için tıklayınız). Beni gerçekten çok duygulandırdı. Demek ki çabalarımız boşuna değil.

Son olarak TOBB bünyesinde kurulan Genç Girişimciler Kurulundan bahsetmek istiyorum. Kurul başkanı Ali Sabancı önderliğinde genç girişimcileri destekleyecek faaliyetlerde bulunacak bu kurulun üyeleri:
– Agah UÄžUR / Borusan Holding, CEO
– Ahmet Celal BEKTAŞ / CBS Bilişim Sistemleri, CEO
– Prof. Ali AKDEMİR / Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Rektör
– Ali Vural AK / Intercity Araç Kiralama, Yönetim Kurulu Başkanı
– Alp SAUL / Pronet Güvenlik ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. , CEO ve YKB
– Alphan MANAS / Brightwell Holdings BV Başkanı
– Arzu KAPROL / Modacı
– B. Berrak Kutsoy / Pegasus Hava Yolları, Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı, TOBB Genç Girişimciler Kurulu Genel Koordinatörü
– Bülent ÇELEBİ / Airties, CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı
– Emine KAMIŞLI / Esas Holding, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
– Prof. Erhan Erkut / Özyeğin Üniversitesi, Rektör
– Ersin AKARLILAR / Mavi Jeans, CEO
– Esra Tarhan CİVELEK / Pazarlama Danışmanı
– Faik AÇIKALIN / Yapı Kredi Bankası, Genel Müdür ve İcra Kurulu Başkanı
– Fuat SAMİ / LabX , Genel Müdür
– Gülden YILMAZ / Koton Mağazacılık ve Tekstil San. Ve Tic. A.Ş. YKB Yardımcısı
– E. Göktekin DİNÇERLER / Turkven, Yönetici Ortak
– Hasip GENÇER / Uno Ekmek, Yönetim Kurulu Başkanı
– Kenan YILMAZ / Koç Holding Baş Hukuk Müşaviri
– Mahmut ÜNLÜ / Standard Ünlü Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili
– Dr. A. Mete Çakmakçı / Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Genel Sekreter
– Murat KOLBAŞI / Arzum, Yönetim Kurulu Başkanı
– Nevzat AYDIN / Yemeksepeti.com, Genel Müdür
– Özcan TAHİNCİOÄžLU / Tahincioğlu Holding A.Ş. CEO ve YKB
– Sami BOYDAK / İstikbal A.Ş. , Mali ve İdari İşler Genel Müdür Yardımcısı
– Serpil TİMURAY / Vodafone, Genel Müdür ve Türkiye İcra Kurulu Başkanı
– Sinan ERGİN / Asemble Organizasyon ve Danışmanlık, Yönetim Kurulu Başkanı

Bu kurul TOBB’nin de desteğini alarak Türkiye’de özellikle Melek Yatırımcı ağının oluşması için önemli çaba sarf edecek. Türkiye’de bir şeylerin değişmesi için önemli bir fırsat. Şahsi çabalarımın örgütlü hale gelmesi beni gerçekten mutlu ediyor. İşte kurulumuzun görevleri:
– KOSGEB ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Genç Girişimci Geliştirme Merkezi (Incubator) kurulmasını sağlamak
– ‘Girişimcilik’ ya da ‘Eğitim ve Öğretimde Kalkınmacı Değer, Davranış, Bilgi ve Becerilerin Geliştirilmesi’ başlıklarından bir tanesinin Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir proje yapılarak, tüm ilköğretim okullarında ders olarak müfredata alınmasını ve okutulmasını sağlamak.
– 16-22 Kasım ‘Global Entrepreneurship Week’ kapsamında çeşitli aktiviteler ve faaliyetler düzenlenmesi
– TOBB Genç Girişimciler Kurulu Melek Yatırımcı Ağı oluşturulması
– TOBB İl Genç Girişimciler Kurulu Melek Yatırımcı Ağı oluşturulması
– Genç girişimcilere yönelik bir TV programı hazırlanması
– CISCO ve KOSGEB işbirliğinde bir e-learning programı hazırlanması

 

Bültene katılın.