Yayınlanma Tarihi: 21 Haziran 2006Kategoriler: Haberler

Bu aralar enerji ile çok yakından ilgileniyorum. Alternatif enerji kaynakları ise en yoğun ilgi alanım. Bütün bunları ötesinde biraz daha geleceğe baktığımızda ise “Füzyon” yöntemini görebiliriz. Nükleer Füzyon geleceğin ideal temiz enerji kaynağı olabilir.

Çin de bu ay başlatılan proje de süper iletken mıknatıslar kullanılıyor. Bilindiği gibi bu mıknatıslarda ülkemizde bolca bulunan BOR bileşiği kullanılıyor. Amaç bu süper iletken mıknatıslarla yapılacak reaktörün merkezindeki sıcak plazma gazını hareket ettirmek. Bu mıknatıslar teoride ısınmadığından reaktörün ömrü uzayacak. ITER üyesi olan Çin bu tecrübesini arttırmaya çalışıyor. Asıl büyük çalışma ITER bünyesinde ve Fransa’nın güneyinde Cadarache’de devam ediyor. ITER’e bağlı diğer üyeler Avrupa Birliği (Euratom), Japonya, Hindistan, Güney Kore, Rusya Federasyonu ve ABD. Bu ülkelerin en önemli ortak özelliği büyük nüfusları nedeniyle gereksinim duydukları yüksek enerji ihtiyacı.

Füzyon yöntemi ile deniz suyunda bulunan döteriyum ve tritiyum gibi hidrojen izotoplarının güneşte olduğu gibi birleştirilmesi sonucu, yüksek miktarda enerji elde ediliyor. Bu yöntemle radyoaktif atığın az olacağı ve tepkimeye girecek bir kilogramlık yakıtın, 10 milyon kilogram fosil yakıt kadar çok enerji yaratabileceği düşünülüyor.

Sorun atomları birleştirebilecek kadar yüksek enerji (100 milyon derece) ve basıncın yaratılması ve bunun uzun süre devam ettirilmesi. Hali hazırda dünyadaki tüm nükleer reaktörler enerji üretimi için de farklı bir füzyon yöntemi kullanılıyor. Yani ağır uranyum atomları parçalanıyor, süreçte açığa çıkan enerji elektrik üretiminde kullanılıyor.

Füzyon yöntemi ile elektrik enerjisi üretmek için görüldüğü kadarıyla 30-40 yıla ihtiyaç var. Ama nasıl Güneş 100 Milyar yıl daha ışık verecek enerjiye sahipse dünyada da neredeyse sonsuz enerji elde etme şansı var. Buradaki sorun elde edilen elektriğin dünyanın her yerine iletilmesi. Çünkü bir yandan da elektriğin merkezi olarak üretilmesinden uzaklaşacak güvenliği ön plana çıkarak tezler oluşturuluyor.

Bültene katılın.