1 Kasım 2008 tarihinde oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe maçının 35. dakikasında Roberto Carlos göğsüyle topu kalecisine geri pas olarak verdi. Kaleci Volkan topa son anda hakim oldu ve top kale çizgisini geçti veya geçmedi. Konu bu kadar basit mi? Ne yazık ki değil. Çünkü önce haksızlığa uğradığını düşünen Eskişehirspor taraftarları hakemin aile bireyleri hakkında fikir yürüttüler. Sonra maç bitti. Maraton programında bu pozisyon en az 10 dakika tartışıldı. Bu programı seyreden (futbolu hiç sevmememe rağmen) bendeniz de dahil herkes hipnoza maruz kalmış gibi yorumları dinledik durduk.
Ben son dönemde yeni bir slogan edindim “Teknoloji Yalanmış”. Tüm konferanslarımda, konuşmalarımda ve zaman zaman da yazılarımda örnekler vererek bu konuya değiniyorum. Bugünkü konum da futbol’da teknoloji nasıl kullanılır.
FIFA bundan 3 yıl önce topun gol çizgisini geçip geçmediğini değerlendirmek için “smartball” projesini hayata geçirmeye karar verdi: http://news.bbc.co.uk/sport1/hi/football/4206450.stm Ben o zaman bu haberi gördüğümde “Zavallı FIFA” dedim. Çünkü siz futbol topu içine RF-ID çip koyacaksınız ve kale çizgisindeki okuyucu topun kaleyi tam terk edip terk etmediğini anlayacak. RF-ID okuyucunun topun en uç noktasının kale çizgisini tam geçtiğini anlaması ne yazık ki mümkün değil. Ama abiler denemek istediler. BBC falan da işin peşine takıldı. Bu yıl 7 Mart’ta İskoçya’nın Gleneagles şehrinde yapılan FIFA yıllık toplantısında bu denemeden vazgeçtiklerini ve onun yerine 2 hakem daha koyarak pozisyonları daha yakından izleme kararı aldılar. Bu projenin başlama tarihi ise ne yazık ki belli olmadı: http://www.fifa.com/aboutfifa/federation/bodies/media/newsid=707751.html
Ben iddia ediyorum ki bu sorunu çok daha basit bir teknoloji ile ve 1 tane bilgisayar kullanıcısı hakem ile çözerim. Hem de maçı durdurmanıza gerek kalmadan. Madem FIFA 2 yeni hakemi göze alıyor, 1 hakem ile halletmek daha da işlerine gelir.
“Futbol hataları ile zevklidir” geyiğini daha ne kadar katlanacaklar bilemiyorum ama futbol takımlarına, seyircisine, hakeme yazık oluyor. Hem de teknoloji yalan oluyor.