Yayınlanma Tarihi: 7 Mart 2008Kategoriler: Haberler

Amerikan Ulusal Mühendislik Akademisi (NAE), 21. yüzyılda mühendisliğin, karşı karşıya olduğu aşılması gereken zorlukları kamuoyu ile paylaşıyor.

Amerikan Ulusal Bilim Vakfı’nın isteği üzerine Dünya’nın dört bir yanından gelen uzmanlardan oluşturulmuş seçkin bir komite, üstesinden gelindiği takdirde yaşadığımız hayatı iyileştirebilecek 14 zorluğu açıkladı.

Komite üyesi ve Google’ın kurucu ortaklarından Larry Page: “Tarım ve üretim gibi alanlardaki gelişmiş teknoloji kullanımı, yaşam kalitesinin yükselmesinde çok büyük rol oynadı. Eğer günümüzün büyük zorluklarını aşmaya odaklanır ve çaba gösterirsek, geleceği de önemli oranda iyileştirebiliriz” dedi.

Kendi jenerasyonunun en donanımlı mühendis ve bilim insanlarından oluşan komite, 2006’da kuruldu ve zorluklar listesini tartışarak geliştirmek için birçok kez biraraya geldi. Bir yıl süresince, interaktif bir internet sayfası aracılığıyla dünya çapında saygınlığı olan mühendis ve bilim insanları ile genel halkın katılımına da açılan girişimin ulaştığı sonuçlar 50’den fazla konu uzmanı tarafından incelendi.

Finale kalan seçenekler; Sürdürülebilirlik, Sağlık, Zaafiyetlerin Azaltılması ve Yaşama Sevinci gibi insanlığın ilerlemesi için gerekli olan dört temel temaya ayrıldı. Geleceğe dair tahminlere ya da yüksek teknoloji ürünlere odaklanmaktan kaçınan komite, insanların ve gezegenin gelişmesi için gerekenleri tanımlamaya çalıştı.

Komite başkanı ve eski Amerikan Savunma Bakani William J. Perry: “Yaratıcılık ve yükümlülükle bu yüzyılın başlarında gerçekçi şekilde aşılabileceğini hissettiğimiz mühendislik zorluklarını seçtik. Bazıları bir an önce aşılabilir, aşılması gereklidir”  dedi.

Zorlukları derecelendirmemeye karar veren komite bunları http://www.engineeringchallenges.org internet sitesinde yorum ve oylamaya açtı..

Büyük Zorluklar sitesi, komite üyeleri ile röportaj klipleri ve projeye genel bakışı özetleyen beş dakikalık bir video içeriyor. Sitede, zorlukların açıklandığı basın toplantısının podcast’i de dinlenebilecek.

ZORLUKLAR

– Güneş enerjisini karşılanabilir fiyatlı hale getirmek
– Füzyondan enerji oluşturmak
– Karbon ayrıştırma yöntemleri geliştirmek
– Azot döngüsünü idare etmek
– Temiz suya erişimi sağlamak
– Şehir altyapısını restore etmek ve geliştirmek
– Tıp bilişimini ilerletmek
– Daha iyi ilaçlar geliştirmek 
– İnsan beynini deşifre etmek
– Nükleer terörü önlemek
– Siberuzayın güvenliğini sağlamak
– Sanal gerçekliği geliştirmek
– Kişisel öğrenimi ilerletmek
– Bilimsel buluşlar için gereçler inşa etmek

 

Bültene katılın.