Yayınlanma Tarihi: 31 Temmuz 2010Kategoriler: Haberler

Mitchell Joachim 01Mitchell Joachim 02

Sevgili İpek Cem: Yılmaz Argüden için; “Yılmaz Argüden yaşama kalite katan ve kişiliğinde birbirinden farklı rolleri birarada bulunduran bir yapıya sahip. Onu ‘kalite işini omuzlarken’ veya düşünce merkezlerindeki çalışmalarıyla, ya da bir ‘eğitim gönüllüsü’ olarak tanıyor olabilirsiniz. Belki de şirketinizin stratejisine yön veren ekibin lideri, şirketinize önemli bir açılım sağlayan bir şirket evliliğini gerçekleştiren yatırım bankacısı veya yönetim kurulu üyeniz konumunda olabilir. Ya da onun öğrencisisiniz; veya onu konuşmalarından, gazetelerdeki makalelerinden, çok satanlar listelerindeki kitaplarından tanıyorsunuz.” demiş. Karşılaştığımız her toplantıda merhabalaşıp ama özgeçmiş seviyesinde yaptıklarını detaylı olarak takip etme fırsatı bulamadığım sevgili Yılmaz Argüden’i sizlere tanıtmak istedim.

Özgeçmişi o kadar uzun ve dopdolu ki, buraya sığdırmaya çalışmak yerine linkini ekledim: http://www.arguden.net/sayfa.aspx?id=36

Amazon’dan satılan ve Türkçe adı Yönetim Kurulu Sırları olan Boardroom Secrets: Corporate Governance for Quality of Life’a (http://www.arguden.net/arguden/UserFiles/File/kitaplar/yonetimkurulusirlari_tr.pdf) kadar birçok eseri bulunan Yılmaz Argüden 27 Nisan 2007 tarihli Türkiye’den Otomotiv Devrimi yazısından bazı alıntılar aşağıda:

1. Maalesef şehirlerdeki yolların gelişim hızı otomobil sayısındaki artışı yakalayamıyor. Peki o zaman aynı yollardan daha fazla trafik akışı nasıl sağlanabilir? Otomobil tasarımında farklılık yaratarak!
2. Çevremizdeki otomobilleri izleyecek olursak bu otomobilllerin en az beş kişilik kapasiteye sahip olmasına karşın, büyük bir çoğunluğunun kullanıldıkları zamanın çok önemli kısmında (yaklaşık %90’ında) bir, bilemediniz iki kişiyi aşmayan bir kullanıma sahip olduklarını görürüz. Bu nedenle, aslında otomobillerin en az yarısı boş olarak son derece sınırlı olan yol altyapısını işgal ediyor!!
3. Otomobillerimizi genişliği bugünkünün yarısı kadar olacak sekilde, (hatta belki gerektiğinde iki tanesini yanyana getirerek bugünkü hale getirilecek şekilde) tasarlasak, kaç kişi iki otomobil birden alır? Bunlardan kaç tanesi her gün ikisini birden iş götürme çabasında olur? İki şeritli yollarımızı, dört şeritli yapsak ve şeritleri ikişer olarak kullananlardan daha yüksek vergi alsak acaba trafikteki akışkanlığımız ne kadar artar? Şehirlerimizdeki verimlilik ve ekonomik büyüme hızımız ne kadar artar? Dışa bağımlı olduğumuz petrol kullanımındaki verimliliğimiz ne kadar artar? Kaza ve stres seviyesindeki azalma nedeniyle, yaşam kalitemiz ne kadar artar?
4. Türkiye’de otomobil vergileri çok yüksek. Genişliği bugün için normal(!) olarak nitelendirilen otomobillerin yarısı kadar olacak otomobiller için vergileri çok önemli ölçüde azaltırsak, bu çok daha verimli olabilecek bir tasarımın gelişmesine ve Türkiye’de hızla bir pazar bulup büyüyerek dünya için yeni bir otomotiv devrimi gerçekleştirilmesine katkıda bulanamaz mı?

Aklın yolu bir. Arabalar küçülecek, Kişisel Taşımacılık artacak. Fantastik Tasarımcı Mitchell Joachim de yukarıdaki resimde görüldüğü gibi gelecekte kişilerin yolculuklarını tek başlarına yapacaklarına inanıyor.

Yılmaz Argüden’in Türkiye’den Otomotiv Devrimi yazısı için (tıklayınız)

Bültene katılın.