Bu ara hafif siyasi biraz da makara-kakara Tweet’ler atınca benim güçlü olduğum alan biran gözden kaçıyor diye düşünüp Blog yazılarıma önem vereyim dedim.
Son dönemde yaşadığımız doğa olayları bizlerde gelecek kaygısı oluşturuyor. Tabii bu durum herkes için geçerli değil. Çünkü bilgili ve öngörülü olanlarımız gereksinimlerin, çözümleri de arkasından getireceğini biliyor. En azından geçmişte yaşadıklarımız bu durum için bir referans oluşturuyor.
Bugün “Kuraklık” konusunu incelemek istiyorum. Yıllardır söylediğim gibi gelecekte su sıkıntısı yaşamayacağız. Çünkü dünyanın %75’ini oluşturan deniz suyunu kullanmanın zamanı çoktan geldi. Özellikle “Yoğunlaştırılmış Güneş Enerjisi” kullanılarak %90 üzerinde verimlilik sağlanıyor ve tuzdan arındırılmış su oldukça ucuza mal oluyor. Arıtma elbette sadece deniz suyunu arıtma ile sınırlandırılamaz. Ağırlıklı olarak “Ters Osmoz” kullanılan bu uygulamanın yanında, “Ultra Filitrasyon” atık su geri su kazanımında kullanılıyor. Her 2 uygulamada da ağırlıklı Cross-Flow Membrane Filtration (“Çapraz Akış FiItrasyonu“) kullanılıyor. Çapraz Akış FiItrasyonu askıda ya da çözünmüş maddelerin molekül ağırlıklarına ve büyüklüklerine göre ayrılmasını sağlayan bir yöntemdir. Basınç farkı uygulanması sonucunda membran bir elek etkisi gösteririyor. Bu teknoloji kolay kullanılabilir ve faz değişimine veya yardımcı madde ilavesine gerek duymamakta ve düşük miktarda enerji harcamaktadır.
Çin önlemini aldı bile. Şu an 700.000 m3 olan arıtma kapasitesini 2015 yılında 2.100.000 m3’e çıkaracak.
Bugün Kızılırmak suyu İstanbul’a getirilebiliyorsa, aynı şekilde Antalya’daki yüksek güneş radyasyonundan yararlanıp, Konsantre Güneş Enerjisi kullanılarak tuzdan arındırılmış deniz suyu da Orta Anadolu’ya gidebilecek. Hem de o bölgedeki yüksek güneş radyasyonundan faydalanarak. Bu konuda ortağı olduğumuz (Greenway CSP) Mersin de Konsantre Güneş Enerjisi tesisi kurdu. Deniz Suyu Arıtma konusunda Pakistan’da bir projede ön yeterlilik aldık.
Buharlaşan deniz suyu dünyaya yağmur olarak geri dönüyor. Barajlarda toplanan suyu içme suyu olarak kullanıyoruz. Yani doğal arıtma oluyorsa, bunu teknoloji kullanarak tekrarlamak zaten mümkün.
Patenti yakın bir zamanda alınmış olan yağmur bulutlarındaki elektronlardan elektrik enerjisi elde edilmesi konusunda çalışmalar başladı. Bir sonraki yazımı “Enerji retimi’ne” ayıracağım.