Yayınlanma Tarihi: 24 Şubat 2014Kategoriler: Haberler

20140219_112704
Geçen hafta Yıldız Holdng‘in yurt dışındaki şirket ve katılımlarının üst düzey yabancı yöneticilerine “Future Perspective – Geleceğe Bakış” konferansı verdim. Bu konuda Yıldız Holding’i kutlamak lazım. Her yıl kendilerine 4-5 konferans veriyorum ve yaşanması olası Baby Boomer, X ve Y kuşakları çatışmasına en önem veren gruplardan biri olduğunu görüyorum. Katılımcılar yabancı olunca onların tepkilerini ölçmek için bazı konuları da test ettim. Gördüğüm o ki, gelecek konusundaki beklenti ve çekinceler ülke bazında çok da fazla değişkenlik göstermiyor.

Akıllı Saatler konusunda bir yazı yazıp, gene zamanın ilerisinde hareket etmekten duyduğum haz ve üzüntüyü anlatarak, egomu biraz okşamıştım. Öte yandan bundan 12 yıl önce böyle bir geleceği tahmin etmek de haz vermiyor değil.

Garmin Vivofit
Akıllı saatler’den önce sağlık konusunda bizleri yönlendiren yukarıdaki gibi kullanımı kolay modeller ortaya çıktı. Ama görüşüm bunların tek bir uygulama ile yaşam şansının olmadığıdır. Bunlara EKG verilerini kullanarak kimlik bilgisi alabilen opsiyonlar yüklenebilir. Örneğin Bionym firması bunu yapmış. Bu tür çözüm arayışlarının önündeki en önemli engel standardazisyon olduğu için NFC Alliance gibi bir birleşme şart gözüküyor.

Hand Watch
Akıllı Saatler’in önündeki en büyük 2 engel vardır: Boyut ve Pil Kullanım Süresi. Boyut konusunda firmalar şimdiden şartları zorlama başlayarak ekran sorununu üstteki resimdeki gibi cihazı elin üstüne takarak çözüm üretmeyi bile düşünmektedirler.

Akıllı Gözlük“Lerin tam fonkisyon ile yaşama geçeceği döneme kadar Akıllı Saat pazarı büyümeye devam edecektir. Örneğin pazarın ABD’de bu yıl 800.000 USD artarak 1.5 milyar USD’ye ulaşacağı tahmin edilmektedir.

e_ink_mobius_1.73_display
Akıllı Saatler önündeki ikinci engel olan pil kullanım süresi konusuna da değinmek istiyorum. Pil kullanım süresi akıllı saatlerin önündeki en önemli engeldir. Kullanıcılar bir çok cihazın yanında bir de akıllı saatleri şarj etmek istememektedirler. Akıllı saatlerde en çok enerji ihtiyacı olan ekran olduğuna göre, yukarıdaki resimdeki gibi az enerji harcayan OEM çözümler piyasaya çıkmaya başlamıştır.

Gelinen noktaya bakarsak, pil sorunu çözülür ve bu saatler kontaksız olarak 4-5 günde bir şarja gerek duymaya başlarlarsa, Akıllı Saatler, Akıllı Gözlükler tam fonksiyonlu piyasaya çıkana kadar çok önemli bir pazara sahip olacaklardır. Geleneksel saat üreticilerinin bu gelişime sessiz kalmamaları gerekiyor. Aksi taktirde daha önceki Tweet’lerimde de belirttiğim gibi “Swatch” gibi firmalar kendilerini şu aşamada pozisyonlayamadığı taktirde yok olup giideceklerdir.

Bültene katılın.