Yayınlanma Tarihi: 10 Ocak 2011Kategoriler: Haberler

Ayazağa Rezidans
Bugün Vatan gazetesi “Gecekondudan Rezidansa” diye bir haber yayınladı: http://haber.gazetevatan.com/Haber/351623/1/Gundem Bu haber Türkiye’nin niye kısa zamanda adam olamayacağını bir göstergesi. Habere bir bakalım:

  1. 50 yıl önce 66 aile Ayazağaya gelir ve askeri araziye gecekondu yaparlar,
  2. Tapu belgesi alamayınca kendi aralarında kooperatif kurup arsaya talip olurlar,
  3. Komutanlık arsaya 10.6 milyon TL para isteyince Ali Ağaoğlu sponsor olur ve parayı öder,
  4. 26,000 metre kare arsa İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından imara açıldı ve şimdi orada rezidans yapılacak. İnşaat’ın %75’i Ali Ağaoğlu’nun olacak.

Türkiye için çok ama çok acı bir tablo ile karşı karşıyayız arkadaşlar. Böyle kepazelik dünyanın hiçbir yerinde gerçekten yoktur. Burada ben ne 66 aileyi ne de Ali Ağaoğlunu suçluyorum. Çünkü görünüşe göre ticaret anlamında ortada bir ahlaksızlık yok. Ama asıl sorun devlette. İnsanları haksız yere zengin ediyor ve bunun karşılığında hem para kazanmıyor hem de gereksiz yere maliyet yaratıyor.

Bu ülke cesurca yönetilse aynen şu yapılır:

  1. 3194 sayılı İmar Kanunun 8. maddesine Ek madde 4 eklenir: “Özel hukuk gerçek ve tüzel kişilerine ait parseli kapsayan imar planında parsel malikinin isteği üzerine veya re’sen yapılan herhangi bir değişikliğin parselin değerinde bir artış oluşturması halinde, artan kısmın %35’i, planın askıdan indirilmesinden veya askıdayken itiraz yapılırsa itirazın karara bağlanmasından sonra (burası belki düzenlenebilir) parsel maliki tarafından, DAP (Değer Artış Payı) olarak ilgili idareye nakden ödenir. İlgili idare Büyükşehir belediyesi sınırları içinde sadece Büyükşehir belediyesi olarak kabul edilir.”
  2. Sonra Ağaoğlu Ayazağa Rezidans bittiğinde değer tesbiti yapılıp, toplam inşaat satış fiyatı bulunur,
  3. Türkiyedeki %50-50 (arsa-inşaat) ortalaması baz alınarak, yani toplam inşaat satış fiyatı ikiye bölünerek arsa payı bulunur,
  4. Ortaya çıkan arsa payı fiyatı ile Ağaoğlu sponsorluğunda Komutanlığa ödenen 10.6 milyon TL arasındaki farkın %35’ini direk devlet DAP (Değer Artış Payı) olarak nakden ve defaten tahsil eder.

Peki bu para nerede kullanılır?

  1. Devlet için bu yeni bir vergi kapısıdır. Artık vergilerin 1/3’ünü araç sahipleri ödemez,
  2. Yakıt ucuzlayınca birçok mal ve hizmetin fiyatı ucuzlar. Asgari ücretli için bu durum inanılmaz bir destektir,
  3. Araçlar için ÖTV oranları azalacağı için, hem Türkiyede araç satışları artacak, hem de dünyadaki birçok otomobil üreticisi Türkiyeye gelip fabrika açacaktır,
  4. Buradan ayrılacak paranın bir kısmı “Teknoloji Destekleme ve Satın Alma Fonu”na aktarılacak, bu fon ile Türkiye cari açığını her yıl büyüten Katma Değer Eksikliğini kapatacaktır.

Zorla zenginleştirenler kazançlarını ekonomiye geri vermedikleri için atıl olarak bankalarda veya gayrimenkullerde durmaktadır. Halbuki devlet burada varlık içinde yokluk çekmektedir. 2011 seçimlerinden sonra bu kanunu dört gözle bekliyor olacağım…

Bültene katılın.