Yayınlanma Tarihi: 26 Temmuz 2009Kategoriler: Haberler

cow_fartYandaki resmi görünce mutlaka şaşırmışsınızdır. İneğin üstünde bir torbacık; inekcik gaz çıkardıkça çıkan gaz (% 100 metan) bunun içinde toplanıyor ve bu biogaz olarak evlerin ısıtmasında vs. kullanılıyor. Artık bir şeyleri görmekte fayda var. Yakın gelecekte kendi hacmimiz de dahil olmak üzere dünya üzerine uyguladığımız ağırlık bize biraz pahalıya patlayacak. Nasıl New York’taki (Manhattan adası) tüm faytonlardaki atların dışkılarını toplamak için faytonlarda özel bir toplayıcı bulundurma zorunluluğu varsa yakında da ineklere torba bağlama zorunluluğu gelecektir. Torba bağlamayan ineklerin sahiplerine ise ineklerin ağırlığına göre bir metan gazı vergisi kesilecektir.

23 Temmuz 2009 tarihinde yönetim kurulu üyesi olduğum İSGİD (İstanbul Girişimciler Derneği) üyelerinin Esma Sultan Korusu’nda tanışma yemeği vardı. Atlas Jet’in duruşunu ve tarzını çok beğeniyorum. Hele Marka’nın sahibi sevgili dostum Hulusi Derici’nin koltuk aralarınının fazla olduğunu anlatan biraz seksi tasviri “bizimki 73 cm” reklamını unutmak mümkün değil. Atlas Jet’in sahibi Murat Ersoy ile birlikte gazeteci arkadaşlarımızla sohbet ederken kendisine: 50 kiloluk bir kişi 22 kilo bagaj taşırken 100 kiloluk diğer bir kişi 20 kilo bagaj taşıyor. Sonuç olarak 50 kiloluk kişinin uçağa verdiği ağırlık 48 kilo ((100+20)-(50+22)) az olmasına karşın 20 kiloluk bagaj sınırını 2 kilo geçtiği için, 2 kilo “fazla bagaj ücreti” niye ödüyor? diye sordum. Cevap şöyleydi: “Biz kişi hesabını yaparken ortalama ağırlığı 80 kilo olarak hesaplıyoruz. Az da olsa çok da olsa biz ücret farkı alamıyoruz. Müşteriyi tartamayız, müşteriyi küstürmek istemeyiz.” Böyle bakıldığında katılmamak elde değil. Ama bir de şöyle bakalım: Diyelim ki; “200 kiloluk bir kişi uçağa binmek isterse ne olacak?” Tek koltuğa sığmasına imkan yok. Mutlaka 2 kişilik yer kaplayacak. O zaman müşteriyi küstürmemek için aradaki kolu kaldırmak suretiyle iki kişilik koltuğu kaplamasına izin verip tek kişilik ücret mi alacağız, yoksa 2 kişilik ücret mi alacağız?

Dışarıdan bakıldığında ayrımcılık gibi gözükse de, o zaman tatil köylerinde niye 6 yaşın altındaki çocuklardan yarım ücret alınır veya hiç ücret alınmaz. Onlar da insan değil mi? Niye ayrımcılık yapıyoruz ki? Peki bu 6 yaşın altındaki çocuk sizin-benim gibi yese, normal yataklık yer kaplasa: hop hemşerim senin çocuğunun 6 yaşında olması beni ilgilendirmez. Tam ücret vereceksin demeyecek miyiz?

Sonuç net: Bugün bu konuya takılıyorsak gelecekte benim sorum daha anlamlı hale gelecektir.

Sabah Gazetesi’nin 24 Temmuz 2009 tarihli baskısında çıkan “kilosu az olan yolcunun uçak bileti ucuz olmalı” yorumum için tıklayınız.

Bültene katılın.