1962-1963 yıllarında Pazar günleri ABD’de yayınlanan Jetgiller dizisindeki Robot Öğretmen Rosey, çocuklar üzerinde o kadar etki yaratmıştı ki, NEA (National Education Association – Ulusal Eğitim Birliği) bir bildiri yayınlayarak robot öğretmenleri uzun bir süre daha yaşamımıza girmeyeceğini duyurmuştu.
1950 yılında, mikrodalga ve balistik füze teknolojisinin babası ve GE’nin elektron mikroskobunun yaratıcısı Simon Ramo geleceğin sınıflarını yukarıdaki resimdeki gibi tasvir etmişti.
Aslında hem mühendisler hem de fütüristler geleceği görmüşler, hatta bazen de ileri gitmişlerdi. Bugün gelinen noktada yaşanan sorun kullanılan teknolojilerden ziyade, eğitimin şeklinde.
Habertürk HT Eğitim Editörü Pervin Kaplan 5 Mayıs 2016’da sevgili Ufuk Tarhan ve benden aldığı yorumlara dünyaca tanınmış fütürist Michio Kaku ve Joyce Gioia‘an yorumlarını da ekleyerek Geleceğin Eğitimi Nasıl Olacak? haberi yaptı. Benim yorumlarım da aşağıdakiler oldu:
1. Gelişen Teknolojilerin güncellemesi Pedagoglar ile sürekli değerlendirilip ona göre eğitime uyarlanması gerekir. O yüzden “Fatih Projesi” sadece Akıllı Tahtalar anlamında iyi ama genel anlamda özeniz ve hazırlıksız bir projedir.
2. Öğrenciler ders saatlerine uyum sağlayamamaktadırlar. O yüzden dersler 15+5+15’e dönmelidir.(Aradaki 5 dakika) 5 dakikalık sınıfta “Sosyal Medya Erişimi ve Güncelleme Molası” verilmelidir.
3. Lisedeki 4. Yıl artık Üniversiteye hazırlık yılı haline gelmiştir. Bunun çözümlenmesi gerekiyor.
4. Lisede “Sektörlere Bakış” derslerine başlanmalı. Dolayısıyla öğrenciler seçecekleri mesleğe Lise 1’den itibaren hazırlanmalıdır. Avukat olmayı düşünen bir öğrenciyi mutlaka Adliye’ye götürüp gezdirmemiz gerekiyor.
5. Üniversitelerin fiziksel olarak ne kadar süre olarak kalacağı tümüyle kendilerine bağlı. Araştırma-Geliştirme yapmayan Üniversitelerin zaten yaşaması zor olacak. Ayakta kalacak Üniversiteler dünyanın çeşitli ülkelerinde sürekli ve belki de yarım dönemler bazında öğrenci değişimi yapacaklar. Böylece öğrenciler 8 farklı ülkede/kültürde bulunarak kendilerini global dünyaya hazırlayacaklar.
6. Eğitim ile Oyun artık içiçe olacak. O yüzden çocuklara Bilgisayar Oyunlarını yasaklamak yerine oradan aldıkları hazzı benzer oyunlarla eğitimde kullanmamız gerekiyor.
7. Simültane Tercüme Teknolojileri 5 yıl içinde Yapay Zeka ile birleşeceği için 1’den fazla lisan öğrenmenin beyni yormaktan başka bir işe yaramayacağı anlaşılacak.
8. Türkiye bu değişimlere hiçbir şekilde hazır değil. Ama asıl önemli olan, hazır olmak için bir çaba içinde olup olmadığıdır.
9. Unutmayalım ki dünya bu değişimi daha önce yaşamadı. Yaşayan başka bir dünyadan da danışmanlık almadığına göre olaya yaklaşım “deneme-yanılma” ile olacaktır. Bizler gibi Fütüristler dikkate alınmazsa çok zaman kaybedilecektir.