Yayınlanma Tarihi: 19 Haziran 2006Kategoriler: Haberler

Mars’ta koloni olur mu? Dünya da çok zengin kesim arttıkça bu tip heyecan arayışları bence artacak. Emekli bir milyarderin gezip görmek (!) için Mars’a gideceğini 15 yıl içinde düşünmeye başlayacağını düşünüyorum. Zaten Mars’a ilk uçuş gerçekleşti. 2001 Yılında Florida’daki Cape Canaveral’den fırlatılan Odyssey uzay aracı 2007 yılında Mars’a varacak. Amerikalı bir bilim adamı, aynı zamanda Mars toplumu projesinin başkanı olan Robert Zubrin : “İnsanları Mars’ta yürütüp orada koloni kurmalarını sağlayabiliriz.” diyor. Fakat buna karşılık NASA’da çalışan astrobiyolojist Lynn Rothschild;  Mars yüzeyinin sıcaklığının -63 celsius derece olduğunu ve gezegenin ultraviole ışınlarının bombardımanı altında olduğunu, Mars’ın atmosferinde %95 seviyesinde karbondioksit gazı bulunduğunu ve hal böyleyken insanların yaşayabileceği ideal ortam sağlanmazsa Mars’ta yaşamın çok zor olacağını belirtiyor.

Mars’da yaşayabilmek için atmosferin kalınlaşmasını sağlamak gerekiyor. Bu amaçla Mars’ta bulunan karbon gazları kullanılacak. Küçük araçlarla Mars toprağından çıkarılarak atmosfere pompalanacak karbon ile, Mars’ın atmosferi çevresinde bir sera etkisi yaratılacak. Yani dünyada küresel ısınmadan sorumlu tutulan ve çevresel felaketlerin sorumlusu olarak gösterilen sera etkisi Mars’ta hayatın filizlenmesini sağlayacak.
Dünyanın en ünlü astrofizikçisi Stephen Hawking de bu konuya destek verenlerden. İnsanlığın varlığını sürdürebilmesi için 20 yıl içinde Ay’da, 40 yıl içinde de Mars’ta koloni kurması gerektiğini belirtiyor. İnsanlığın dünyadaki yaşamı bitirdiğini, olası bir salgın hastalığın insanlığı ortadan kaldırabileceğini söyleyen Hawking, insanlığın varoluşu için şimdiden bu koloni çalışmalarına destek verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Mars’ta koloni kurma planlarının ilk adımını, insanlı ilk uçuşta 50 kişilik bir işçi astronot ekibinin götürülmesi oluşturuyor. Bu 50 kişilik grup Mars’ın belirlenen noktalarında yaşama elverişli inşaatlar yapacak ve Mars insanının yaşayacağı binalar kuracak. Binaların yapımında bilim adamları, toz halindaki polietilen ve Mars toprağını birleştirerek yapılan tuğlaları kullanacak. Bu tuğlalar radyasyondan koruduğu gibi çok ta dayanıklı olacak.

Tüm bu gelişmelerle ilgili bir Holywood filmine gereksinimimiz var. Böylece NASA içinden haber alan senaryo yazarları sayesinde sokaktaki halkın vizyonu genişleyecek. Bunun gerçekleşmesi için gereken zaman ise filmin yapıldığı zaman’dan 30-35 yıl sonrası olabilir. İlk gidiş 6 yıl iken bir sonraki ulaşımın 3 yılda olacağını düşünüyorum.   

 

Bültene katılın.