Yayınlanma Tarihi: 12 Ocak 2016Kategoriler: Haberler

oguz-manas
Sevgili Sina Afra birkaç gün önce Facebook sayfasında babamın 1991 yılında Internet’in gelecekte kullanım alanlarıyla ilgili öngörülerini içeren bir röportajının gazete kupürünü paylaştı. O andan itibaren bu kupür inanılmaz derecede paylaşıldı. İşin güzel tarafı, özellikle Z kuşağı bireylerinin çoğu sözlerin sahibi olan babam Prof. Oğuz Manas’ı benimle bağdaştırmadılar bile. Demans olmadan ve hafızasını tümüyle yitirmeden birkaç yıl önce babamı kitap yazmaya ikna etmiştim. İki yıllık uğraşısı sonucu çok güzel bir kitap ortaya çıkarmıştı. Türkiye’nin sayılı bilgisayar hafızası insanlarından biri olan babama edit’lemede yardımcı olmuştum. Sayesinde 9 yaşında bilgisayarlarla tanışan ve sektörün efsanelerini “abi” sıfatıyla seslenen ben de iyi bir nostalji yapmıştım.

Kitap çıktığında da bunu blogumda haber olarak paylaşmıştım. Kitabı okursanız devlet ve üniversite içinde çalışan bir kişinin hızlı ve demokratik kararlarla neler yapabileceğini görebileceksiniz.

Ben 1991 yılında Barkod, OGS, Wireless LAN (1 Mbit/sn) vb bugünkü adıyla “Nesnelerin Interneti” konularıyla ilgileniyordum. Yani babam bana mesajı vermiş ama ben bunu alıp kullanmak yerine Türkiye için çok erken olan ve sonra adımı “Erken Öten Horoz“a çıkaracak işlerle uğraşmışım.

Gazete kupürünün paylaşımı esnasından kişilerden gelen yorumlara da göz gezdirdim. Amaç trollemek olsun diye yapılan bir yorumu görmeniz için aşağıda sizlerle paylaşıyorum. Önce bu yoruma cevap vermek istemedim. Ama sonra arkadaşın ülkesi adına yaşadığı özgüvensizliğini bir nebze hafifletmek için cevap verdim.
Sina Afra Yorum 01

Babamın Türkiye’den Internet hakkında yaptığı yorumunu bir kenara bırakıp, ABD’de Newsweek dergisi köşe yazarı Clifford Stoll’un yorumuna bakalım. Stoll, 1995 tarihli köşe yazısında çok net olarak “Internet’in 1996 yılında öleceğini söylemiştir.“. Bu köşe yazısında dünyaca tanınmış biliminsanı, MIT Media Lab‘in kurucusu Nicholas Negroponte de payını almış, onun söylemi olan “yakında Internet üzerinden kitap, gazete satın alacağız” yorumu da eleştiri almıştır.

Bir de son dönemde Türkiye’deki üniversitelerin dünyaya bağlanması konusunda ortalıkta dolaşan haberlere bir açıklık getirmek istiyorum. ODTÜ, son dönem karşılaştığı eleştirilere karşı bir savunma psikolojisi içinde “ilkleri biz yaptık” örnekleri vermeye başladı. Bunlardan biri de “ODTÜ’nün diğer üniversitelerden önce dünyaya bağlanması ve diğer üniversiteler için omurga teşkil etmesiydi.

Internetin Türkiyede 22 Yıllık Serüveni’ni anlatan portal’de net olarak “Türkiye’nin internet macerası aslında önce Ege Üniversitesi ardından Boğaziçi Üniversitesinde başlamış olsa da, milat olarak ODTÜ’de dönemin Başbakanı Erdal İnönü tarafından açılan omurga sayılır. Omurga 1993’te açılmış olmasına rağmen Oğuz Manas Ege Üniversitesinde, SoftCom BBS Boğaziçi Üniversitesinde bundan yıllar önce internete bağlanıyorlardı.” deniyor. ODTÜ’lü arkadaşlarımız da eksik bilgileri yüzünden bunu milat olarak kabul ediyorlar.

Zaten, Ege Üniversitesi İlkler Kitabı‘nda anlatıldığı gibi “Ege Üniversitesi 22/11/1986 yılında EARN (Avrupa Akademik Araştırma Ağı)’e bağlanmıştır. Diğer üniversiteler de Ege Üniversitesi üzerinden bağlanmışlardır.” denmektedir. Bilgi notu olarak, EARN, ABD de bulunan Bitnet‘in Avrupa uzantısıdır.

Sonuç olarak söylemek istediğim şudur: Babam Prof. Oğuz Manas inanılmaz bir vizyoner ve çok iyi bir Fütürist’ti (geçmiş zaman oldu. Çünkü şimdi Demans ve beni bile tanımıyor). Ben onun öğretilerinden çok yararlandım. Türkiye’nin geleceğini konuşurken aslında elimizde hiç de göz ardı edilemeyecek iyi bir insan kaynağı olduğunu görüyoruz. Ama son dönemde bu ülkeyi yönetenler, seçim kriteri olarak önceliği insan kaynağının kalitesi yerine siyasi eğilimlere verdiği için gün geçtikçe içinden çıkılamayacak bir noktaya doğru gidiyoruz. Güzel hedefler konuyor ama bu hedeflere götürecek kapasite ortada yok. Ben her zaman devletin emrinde olduğumu söyledim, söylüyorum. Hiçbir siyasi partinin sempatizanı da değilim üstelik. Ama beni dikkate alan yok. Sadece, TÜBİTAK-MAM’da bir dönem Enerji, Kimya ve Malzeme Enstitüleri Danışma Kuruluğu üyeliği yaptım. Bu tecrübeye yazık oluyor.
—————————————————————————————————————————————————————————————————————-
Not: Bu yazı Sultanahmet Meydanında 12 Ocak’ta yapılan alçakça saldırıdan 1 gün önce, saat 22:45’de hazırlanmış ve 12 Ocak’ta yayınlanacak şekilde yayına konmuştu. Bu yazımın öncelikler arasında arkalarda olduğunu belirtmek için bu notu ekleme ihtiyacı duydum. Patlamada ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara da acil şifalar diliyorum.

Bültene katılın.