Yayınlanma Tarihi: 28 Ağustos 2011Kategoriler: Haberler

Kuyruklara KGS de çare olmadı, şimdi HGS geliyor” haberi 11 Ağustos 2011’de basında yer aldı: http://www.zaman.com.tr/ … kuyruklara-kgs-de-care-olmadi-simdi-hgs-geliyor

Çinli Şirketler Türkiye’ye Geliyor” haberimden bir bölümü tekrar aşağıda sizlerle paylaşıyorum: https://www.alphanmanas.com/?p=716

Aselsan tarafından ihalesiz olarak alınıverilmişti. Bu ülkenin teknoloji kazanması için hareket eden bizler o zaman OGS Tag’lerinin Türkiye’de üretilmesi için Mikes ile anlaşma imzalamıştık. Bunların hepsi çöpe, Türkiye’nın F-16’larının modernizasyonunu yapacak teknolojiye sahip olan Mikes de güme gidip, Aselsan tarafından bedavaya yakın bir fiyata satın alındı. Benim için “KGS’nin mucidi” diyenlere şunu demiştim: “Allah göstermesin, OGS’den geri ve anlamsız bir teknolojiyi bu ülkeye kazandırmak gibi kötülüğüm olamaz. O teknolojiyi kazandıranları alınlarından öpüp kutlamak lazım!!!”. Peki niye KGS doğmuştu? Çünkü OGS pahalıydı: Küllüyen yalan. OGS’nin fabrika çıkış fiyatı 11 USD’dir. Ama Türkiye’de yıllarca 50 USD’ye satıldı. Yani arada fahiş karı yapanlar yüzünden KGS diye anlamsız ve güdük bir sistem doğmuştur.

Yurt dışına ödenen 70 milyon USD fazla paraya mı yanalım? Yoksa yüksek gözüken maliyet yüzünden yerine getirilen GÜDÜK KGS’ye mi yanalım? Şimdi HGS geliyor. Bu artık SAÇMALIK’ta SON PERDE. Bu saçmalığın nedeni hep olaylara dar bakış açısıyla bakmak. Yani “kutunun dışında düşünememek”.

FATİH PROJESİ. Bu proje ile 4 yıl içinde 16 milyon adet Tablet PC ilköğretim ve liseli öğrencilere dağıtılacak. Projenin büyüklüğü 7.5 milyar USD. İlk bakışta 16 milyon adet az’mıdır? fazla’mıdır? anlamak mümkün değil. Bu yüzden Gartner raporuna bakmak lazım. Gartner raporuna göre Türkiye’nin 4 yılda alacağı sayı’dan sadece 3.5 milyon adet fazlası 2010 yılında satılmış (19.5 milyon adet). Yani Türkiye 2010 dünya pazarının %82’si kadar bir pazar oluşturuyor. Dünya pazarı 2011 de 54.8 milyon adete, 2014 de ise 208 milyon adete çıkıyor. Yani Fatih Projesi’nde Türkiye’ye mal satacak firma bir anda dünya çapında bir pazar payına sahip oluverecek.

Konu 16 milyon Tablet PC olunca bütün büyük abiler Türkiye’ye üşüşmüş durumda. Yerli üreticiler de binbir ümitle bu piyasadan ne kadar pay kaparız derdine düşmüşlerdir. Şimdi sizlerle Apple iPad’in maliyetlerini paylaşmak istiyorum: http://www.computerworld.com/ … /Apple_makes_208_on_each_499_iPad

Bunun içinde Çin’deki üreticiye üretim için yapılan ödeme 10 USD. Ben benzer haberi Ağustos başında Newsweek’de okumuştum. Orada ise Çinli üreticiye 4 USD ödendiği yazıyordu. En önemli parça’da 100 USD’lik ekrandı: http://www.thedailybeast.com/ … gordon-brown-s-global-new-deal-manifesto.html

Sonuçta 499 USD’lik iPad versiyonunda Apple, %42.9 marj ile çalışıyor. Marj 629 USD’lik modelde %52’ye, 729 USD’lik 3G verisyonunda ise %55.1’e çıkıyor. Zaten Apple %40’lık bir ortalama marj ile çalıştığı için bu rakamlar bizi şaşırtmamalı.

Fatih projesi’ni alacak firmanın Türkiye’de üretim yapması şart koşulacakmışOrtalama ünite başına 7 USD üretim maliyeti Türkiye’de kalacak yani? Bu çok komik olmuyor mu?

Bu konuda yurt dışında teknoloji firması satın almamız lazım. Çünkü hem Türkiye dünya çapında bir markaya sahip olacak, hem de bu markanın en büyük kullanıcısı olacak. Unutmayalım Tayvan’lı HTC firması 1997 yılında, yani sadece 15 yıl önce kuruldu ve bugün itibariyle pazar değeri Nokia’yı geçmiş durumda (yaklaşık 33.5 milyar USD). Size soruyorum, Türkiye’nin bu değere sahip 1 tane bile firması var mı acaba?

Çılgın Girişimci” kavramı burada ortaya çıkıyor. Bu ülkenin Richard Branson kolonlarına gereksinimi var. Onlar gerçi mevcut ama, devletin onlara destek çıkması gerekiyor.

Bültene katılın.