Yayınlanma Tarihi: 4 Ekim 2009Kategoriler: Basında Çıkan Haberler, Video Podcast

Basın Açıklaması
Brightwell Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, TÜSİAD’ın 1 Ekim 2009 tarihinde düzenlenen Yüksek İstişare Konseyi toplantısının ardından, şahsı ve TÜSİAD hakkında basında yer alan haberler ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Halen üyesi bulunduğum TÜSİAD’ın son Yüksek İstişare Konseyi toplantısının ardından, TÜSİAD’a ilişkin görüşlerim basında ayrıntılı olarak yer almıştır. Dernek yönetimine yönelik bazı yapıcı eleştirilerim ve önerilerimi muhafaza etmekle birlikte, TÜSİAD ailesinden ayrılmam söz konusu değildir.

Genç üyelerin dernekte daha etkin olmaları ve üyeler arasındaki etkileşimin artması, TÜSİAD içindeki istişare mekanizmasının ve üyeler arasındaki entegrasyonun güçlenmesini sağlayacaktır. Toplantının ardından basın mensupları ile paylaştığım düşünceler de bu yöndedir. TÜSİAD’ın yeni genel sekreterinin bu doğrultudaki çalışmalarını takdirle karşılıyorum.

Toplantının ardından cereyan eden rahatsızlığım nedeniyle konuya şu ana kadar bir açıklık getirememiş bulunmaktayım. TÜSİAD’a üyeliğimi sürdüreceğimi ve istifa etmediğimi tüm kamuoyuna saygılarımla bildiririm.

Alphan Manas

—————————————————————————————
TÜSİAD Nasıl Olmalı?
Her zamanki TÜSİAD İstişare Kurullarından biriydi. Oluşturulmuş rütbelerin (ciro vs.) kendi aralarında konuştuğu, benim gibi bazı üyeleri tanıyanların kümeleştiği, yeni üyelerin ise yanlız başlarına takıldığı bir “hoşgeldiniz kahvesi” töreni yaşadık. Bu manzara o kadar belirgin ki; her defasında “bu toplantılara bir daha katılmayacağım” dememe rağmen, “aman gitmezsem yanlış anlaşılır, ne oluyor, işleri mi kötü vs. derler” diye katılıyorum. O gün saat 13:00 uçağı ile İzmir’e gidip İzmir belediye başkanımız sayın Aziz Kocaoğlu’nun önderliğinde organize edilen 4. İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantısına ve yemeğine katılacaktım. Basına açık bölümü izledikten sonra 2-3 kişi serbest görüş bildirdi. Ben de “hep nezaket içinde devam ediyoruz. Kral çıplak diyen yok. Bu kadar hiyerarşide bunu söylemek bana düşmez” deyip dışarı çıktım. Tanıdığım gazeteci arkadaşlarla sohbete başladık. Sevgili Perihan Çakıroğlu geldi yanıma. Ben de başladım konuşmaya. Gerçekten söylediklerimi aynen yazmış:

TÜSİAD YİK toplantısında bazı üyelerden önemli tepkiler de geldi. Brightwell Başkanı Alphan Manas, 5 yıldır üye olduğu TÜSİAD’da beklentilerinin karşılanmadığını öne sürerek, istifa etmeye karar verdiğini söyledi. TÜSİAD’da değişimler olması gerektiğini belirten Manas, bu değişimin 550 üyeli dernekte genç üyelerin istek ve arzularının da dikkate alınması gereğini vurguladı. “Nasıl bir TÜSİAD istiyorsunuz?” sorusuna, “Üyeleriyle daha entegre bir derneğe ihtiyaç var. Hâlâ birbirini hatta Başkan Arzuhan Doğan Yalçındağ’ı tanımayan üyeler bulunuyor” cevabını verdi. GİZLİ BİR HİYERARŞİSİ VAR TÜSİAD’da askeriye olduğu gibi gizli bir rütbe ve hiyerarşi olduğunu iddia eden Manas şu tespitleri yaptı: “Dünya, tümüyle değişirken, TÜSİAD’ın birkaç kişiyle iş yapmasını yanlış buluyorum. Ayrıca, Başkan Yalçındağ’ın da durumu işi zorlaştırıyor. Doğan Grubu’nun hükümetle yaşadığı sorun olmasa belki, Gelir İdaresi’nin bağımsızlaştırılması ve vergi reformu yapılmasını istemesi doğru ama bu şartlarda söyledikleri doğal bulunmuyor!

Benden sonra sevgili Ali Koç değişim konusunda çok güzel bir tepki vermişti. Ellerine sağlık. Sonuç olarak ben tepkimi içeride gerginlik yaşanmadan vermiştim. Benim tepkim daha sonra başka yayın organlarında çıktığı gibi, Sayın Arzuhan Yalçındağ’a değildi. Sonuç olarak Doğan Grubu’nun yaşadığı sorun TÜSİAD toplantısı gündeminin başına oturmuştu. Bunu hepimiz biliyoruz ki, 2000’li yılların başından beri vergi reformu ve Gelir İdaresi özerkliği TÜSİAD’ın en önemli vurguladığı konuların başında gelmesine karşın bu konunun kaçınılmaz bir şekilde (başkan olduğu için) Sayın Arzuhan Yalçındağ tarafından gündeme getirilmesi gerekli etkiyi yaratamadı.

Ben “gütme” konusunda çaba sarfeden bir insanım ama bu kadar kemikleşmiş bir yapıyı değiştirmek çok zor olacağı için “diyardan gitme” kaçınılmaz oluyor. Bu yüzden istifaya karar verdim.

Etrafımdakilerle vedalaşıp havalimanına doğru yola çıktım. Uçağın 50 dakika rötar yaptığını öğrendiğimde kızdım ama aniden bastıran böbrek ağrım nedeniyle uçağımı iptal edip Florance Nightingale hastanesine gittim. Böbreğimdeki taşlar (9 adet) hareket etmişti ve acilen ertesi gün ameliyata karar verildi. Şimdi bunu niye anlatıyorum: Ertesi gün (2 Ekim, Cuma) SKY Türk beni canlı yayına davet etti. Ben saat 11:30’da ultrason’a girdim ve 14:00’daki ameliyatı beklerken kendi isteğimle saat 12:30’da telefonla yayına katılıp istifa gerekçemin sayın Arzuhan Yalçındağ ile herhangi bir bağlantısının olmadığını açıkça tekrar belirttim. Anladım ki herkes farklı ajandalarla hareket ediyor ve yanlış zamanlamalar kişileri, şirketleri veya dernekleri zor durumda bırakabiliyor. Bugün de (4 Ekim, Pazar) beni sevgili dostum TÜSİAD üyesi Bülent Akgerman aradı ve görüşüm konusunda benden teyit aldı. Ben de bu şartlar altında derneği zor durumda bırakmamak için istifa etmeyeceğimi kendisine belirttim. Eski genel sekreterimizin genel tutumunun aslında bu yapının sürmesine neden olduğunu, yeni genel sekreterimiz Zafer Ali Yavan’ın bunu değiştirmek için hızlıca çok çaba göstermesi gerektiğini de ekledim.

SKY TÜRK’te Alphan Manas’ın telefon bağlantısı ile katılarak TÜSİAD ile ilgili görüşünü belirttiği Ekonomi Politik programının özeti:

Hürriyet: Alphan Manas: TÜSİAD Üyeliğinden Ayrılmadım
Yeni Şafak: TÜSİAD’a Kral Çıplak Dedi, Hastanelik Oldu
HaberTürk: TÜSİAD’ın Bazı Üyelerine Göre Koç da İnceleniyor
Tercüman: Patronlar Kulübü TÜSİAD’da Çatlak
Bugün: Seçim Barajı, Açılıma Engel
Bugün (Perihan ÇAKIROĞLU) : TÜSİAD’da yine neler oluyor? veya pdf
HaberTürk Ekonomi: TÜSİAD’da Koç-Doğan ortaklığı
Gazete Turka: Yalçındağ’a kızdı, istifa etti

Bültene katılın.