Yayınlanma Tarihi: 18 Eylül 2009Kategoriler: İş Yaşamımdan Kesitler

ms_tag

TOBB Milli Mal Numaralama Merkezi (MMNM) 1988 yılında kuruldu: http://www.tobb.org.tr/organizasyon/hukukmusavirligi/mevzuat/tobb/mmnm.pdf Daha önceki yazılarımdan birinde de belirttiğim gibi: Exim, Barkod, Porcan, Romar ve Teleteknik gibi şu an var olmayan veya inaktif firmalar üye olarak danışmanlık yapmaya başladılar. Alo 260 gr. Türkiye’de 1990 yılında ilk Barkod basılmış ürün olarak tarihe geçmiştir. Procter & Gamble’ın Barkod danışmanlığını da Exim olarak biz yapmıştık. Bir barkod eksperi ve Exim’in kurucu ortağı olarak yaklaşık 17 yıl hem danışmanlık yaptım, hem de bağlantılı proje satışlarına destek oldum.

Tek sıra barkodlar, 2D barkodlar ve Matrix barkodlar bu 17 yıl boyunca hayatımdaydı hegün. Ki o günler arkadaşlarımıza, dostlarımıza ne iş yaptığımızı anlatmakta zorluk çektiğimiz yıllardı. “Barkod” anlatmak için pandomimciler gibi elimle çizgi işaretleri, barkod okutmak içinse su tabancası ile su fışkırtır gibi canlandır falan yapıyordum. O işten nasıl para kazandığımızı da anlayamıyorlardı anlattıklarımız. İyi ki de anlayamamışlar, anladıklarında biz bayağı yol almıştık, lider firma olmuştuk. Şimdi apartman altlarındaki dükkanlarda Barkod’a dayalı sistemler, çözümler satılıyor. Ne zaman bir barkod görsem, Bursa’da koli üzerine basması için verdiğimiz barkod filmini bozuk zannedip çizgilerin arasındaki boşukları da doldurup blok halinde basan matbaa aklıma gelir. O yıllar geldi ve geçti…

Sanırım 2005 yılıydı. Fütüristler Derneği’ni yeni kurduğumuzda sevgili kurucu üyemiz o zamanki Hürriyet yazarı Yurtsan Atakan’a bazı haberlerin altına 2D (DataMatrix) barkod basarak hızlı ulaşım sağlamaktan bahsetmiştim. Ama o yıllarda bu önerim sadece PC için geçerli olacaktı. Çünkü mobil telefon ekranları oldukça küçüktü.

2 hafta önce Hürriyet gazetesinde “TigTag” barkodu görünce etkilendim. Bu bir öncülüktü. TigTag Hürriyet’in kullandığı ticari bir isimdi. Barkod’un tasarımcısı Microsoft ve Barkod’un adı “Tag HCCB”. Yani yüksek kapasiteli renkli barkod: http://www.microsoft.com/tag/ Bunu takiben HaberTürk hemen benzer bir uygulamaya gitti ve kare içinde rakam bastı: 1 metin ve 2 de video içindi. Biraz aceleye geldi ve “mee too” oldu. Öncelikle sadece ilgili günde kullanılabiliyor. Örneğin 2 gün sonra gazete önünüze gelse ve barkodu okutsanız, 2 gün öncesinin değil de o günün haberine ulaşabilirsiniz. Çünkü HaberTürk hergün aynı sayıları, yani 1 ve 2’yi kullanıyor.

Microsoft’un bu Barkod’u çıkarmasının nedeni data trafiğini ve bağlı olarak işlemci hızlarını da arttırmak. Bu da uzun dönemde Microsoft’a yarıyor. Birçok uygulama da Tag barkod ile başlayabilir. Örneğin iş kartlarımızı Tag barkod ile basıp cep telefonu okuttuğumuzda tüm bilgiler Outlook kontakları içine atılabilir.

Bültene katılın.