Teknoloji Holding’de THEMA diye bir dergi çıkarırdık. Bu dergide ben de zaman zaman gelecek ile yazılar yazardım. Bunlardan biri de Haziran 2004’te çıkan “Geleceğin Ulaşım Şekli” yazısıydı: https://www.alphanmanas.com/?p=29
Buradan aynen alıntı yapıyorum: “Taşıtların Tasarımı ve Kullanımı: Taşıtların hibrid olması aslında üretim açısından da başka bir noktayı ortaya koyuyor. Benim görüşüm taşıtın karoseri ve üst gövdesi ayrı ayrı üretilebilecek. Sadece birleşme standardı tanımlı olacak. Bu durumda iki önemli değişim yaşanabilir: Birincisi taşıtlar tümüyle elektrikli olacakları ve/veya benzeri güç kaynakları ile donatılacakları için karoser’i üretmek için çok önemli bir know-how sahibi olma gereği ortadan kalkacak. Taşıt üreticiliği yapı değiştirecek. Zaten gittikçe işçiliğin daha ucuz olduğu ülkelere kaydığı bu iş kolunun benim bakış açımla geleceği bu şekilde şekillenecek. İkinci değişim ise TASARIM olacak. Belirlenmiş sabit karoseri standartları üzerine oturmuş binlerce tasarım firmasının ürünü “Taşıt Üst Gövde”leri piyasada olacak. Internet aracılığı ile kişiler anında tasarımlarını yaratıp “Taşıt Üst Gövde”lerine sahip olacaklar. Önümüzdeki 100 yıl içinde tüm dünya ülkelerinin tek bir Patent ve Faydalı Model kanununa bağlandığı, Patent ve Faydalı Model’in alımının da Internet üzerinden yapay zeka’dan faydalanılarak saniyeler bazında alındığı göz önüne alınırsa tasarım firmalarının gücü daha da artacak.”
Bu fikrimi aynı yılın (2004) Eylül ayında MIT’de yapılan Emerging Technologies Conference’da açılış konuşmasını yapan (http://mitworld.mit.edu/video/248) General Motors’un (GM) Başkanı G. Richard Wagoneer ile tanışıp paylaştım. Kendisi ilginç bulduğunu söyledi. Ben de kendi kendime keyiflendim.
2005 Detroit Auto Show’da GM, 2 parçadan oluşan Sequel konsept arabasını tanıttı: http://www.autoconcept-reviews.com/cars_reviews/gm/GM-sequel-concept-2005/cars_reviews-gm-sequel-concept-2005.html
Demek ki GM bunun üzerinde çalışıyordu ve ben kendisine bu konuyu açınca, içinden bana bir gülüş attı.
Son günlerde Türkiye’nin gündeminde Türkiye’nin gururu, tasarım dehası Murat Günak tarafından tasarlanmış, MINDSET kod adı ile tanıtılan elektrikli araba projesi var. Bu projeye T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı da destek veriyor. Bu konuda çok detaya girmeden şunu söylemek istiyorum: Elektrikli araba üretmek kolay. Elektrikli araba çok karmaşık bir teknoloji değil. Olsaydı 1900’lerin başında zaten üretilmezdi. Elektrikli arabada en önemli parça PİL GRUBU’dur. Bunun teknolojisine sahip olmadan “Türkler Elektrikli Araba Yapıyor” diye sokağa çıkmak çok anlamlı olmaz. Pil Grubu’nun 3 önemli kriteri vardır: Cycle Time (kaç defa şarj edilebileceği); KW başı ağırlık ve KW başı fiyat. Bu 3 özellikte optimum nokta yakalanmazsa 30,000 USD değerinde (sadece Pil Grubu için), 200 kilo ağırlığında (sadece Pil Grubu için) ve her 3 yılda bir değişen bir PİL GRUBU ile elektrikli araba üretirsiniz ve onu da kimse almaz.
Bu konuya çok zaman harcayan bir kişiyim. Zamanında Estee Lauder’in sahibi Ronald Lauder ile beraber Hidrojenli Araba üretmek için Amerika’da 3-4 firmayı satın almak için gezmiş ve İtalyan Pininfarina ile de konuşmuştum. Neler yapılması gerektiğini çok iyi biliyorum. İnşallah gelip sorarlar.