Yayınlanma Tarihi: 14 Aralık 2009Kategoriler: Basında Çıkan Haberler

HP’nin Türkiye’deki 20. yılı dolayısıyla 8 Aralık 2009 tarihinde Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen ”20 Yılda 20 Ödül” törenine yurt dışında bulunduğum için katılamadım. Bu aralar Elektrikli Araba projesine gömülmüş durumdayım. Dolayısı ile pek Türkiyede bulunmuyorum desem doğru olur herhalde. Sağolsun jüri 20 ödül içinde beni de ödül almaya değer bulmuş. Doğrusunu söylemek gerekirse benim yerime ödülü babam Prof. Dr. Oğuz Manas’ın alması daha doğru olurdu. Ama biliyorum ki jüri üyeleri büyük olasılıkla babamı ve yaptıklarını bilmedikleri için bu yola gitmişlerdir. Evet iş yaşamımın büyük bölümü Bilişim Teknolojileri ile iç içe geçti. Türkiye’yi çok önemli yeniliklerle tanıştırdık. Gecemi gündüzüme katarak kurumları, firmaları, patronları ikna etmekle geçti yıllarım. İlkleri gerçekleştirme hedefi koydunuz mu, işiniz daha da zorlaşıyor. Bunları anlatırken Bilişim Teknolojileri ağırlıklı çalıştığımız, kurucularından olduğum Teknoloji Holding geliyor gene aklıma. Teknoloji Holding, bir teknoloji şirketi olarak kuruldu. Yaptığımız her yatırımda yeni bir teknoloji ve yenilik olacağını bildiğimiz için adını Teknoloji Holding koymuştuk. Brightwell Holdings de şu anda yaptığım her yatırımda “Teknoloji” mutlaka var. Eski ortağım beraber yarattığımız Teknoser ve sıfırdan var ettiğim, daha sonra hisselerimi ortağıma sattığım Bilyoner dışında, gördüğüm kadarıyla Gayrimenkul, Faktoring, Leasing ve Sebze/Meyve Tarımı üzerine odaklandığı için Teknoloji Holding ismi ile örtüşmeyeceğini düşünerek Teknoloji Holding’i tarihin tozlu sayfalarına yollamış.

Ben Brightwell ile birlikte içinde daimi olarak “Teknoloji” olan işlere yönelmeyi sürdürüyorum. Aslında takip ettiğimi söylememekle birlikte yaptığımız işler çok örtüşen bir kişiden bahsetmek istiyorum. Vinod Koshla; Koshla Ventures’un sahibi: http://www.khoslaventures.com/people.html Sun Microsystem de “Açık Sistem ve “RISC İşlemci” gelişimine katıda bulunduktan sonra Kleiner Perkins (KPCB ) risk sermaye grubuna geçip,  yatırım yaptıkları Nexgen/AMD ile Intel monopolünü, Juniper ile Cisco monopolünü kırarak devamlı değer yarattı. Cerent’e yatırım yapıp büyüttüler ve sonra Cisco’ya 7.4 Milyar USD’ye sattılar. Burada kazandığı tecrübeyi kurduğu Koshla Ventures ile “Yenilenebilir Enerji” lere yatırım yaparak kullanmaya devam etti. Kömürü gazlaştırarak gene bir teknolojik yenilik kazandırdı.

Ben tüm bilgi ve para birikimimi Bilişim sektörüne borçluyum. O sektör “Amaç” iken sektörün nimetlerinden yararlanmayı bildik. Şimdi “Araç” haline gelip büyük oyuncuların sahne aldığı bir hale geldi. Dolayısı ile artık küçükler, büyüklerin hizmetinde olmak zorundalar. Zaten hiçbir sektör sonsuza kadar başladığı gibi gitmezki. Bir ülke nüfusu bile 400 yılda yaşlanıyor. Önemli olan her döneminde o sektörde neler yapabileceğinizi/yapamayacağınızı görüp ona göre hareket etmektir. Şimdi ben de ağırlıklı “Enerji” olmakla birlikte birçok alana yatırım yapıyorum. 3×135 MW Termik (Kömür) Santral kurma hazırlığındayız. Ortaya çıkacak ve şu anda AB normlarında sınır altında olan karbondiokside ileriki yıllar için çözüm bulduk bile: Algea. 5 yıl içinde tesisimizin yanına kuracağımız Algea (Deniz Yosunu) üretim tesisileri, çıkan karbondioksidi depolamaya gerek kalmadan otomatikman yok edecek.

BT Haber’de yayınlanan haberi okumak için tıklayınız.

Bültene katılın.