Yayınlanma Tarihi: 14 Temmuz 2006Kategoriler: Haberler

Hidrojen konusunda yaklaşık 1 yıldan fazla süredir çalışıyorum. Hidrojen kullanımının yaygınlaşması konusunda temel olarak 2 önemli sorun ile karşı karşıya olduğunu görüyorum. Bunlardan birincisi üretim maliyetleri diğeri de depolama ve iletim maliyetleri.

Üretim konusunda en büyük sorun, üretim için de fosil yakıt harcanması yani yaratılan kirliliğin sürmesi. Güneş (PV), rüzgar ve dalga elbette en temiz hidrojen elde etme metodu olmakla beraber, maliyeti de bir o kadar yüksek. Bir eve konacak ve evdeki 2 arabanın 1 günlük hidrojen gereksinimini sağlayacak güneş (PV) enerjisi alt yapı yatırım maliyeti bugünkü fiyatlarla 200,000 USD. Bu yatırım o yüzden şu an için yapılmaz durumda. Electrolyzer (suyun hidrojen ve oksijen olarak ayrıştırılması)ile hidrojen üretiminde elektrik enerjisi harcandığı için gene yüksek maliyetler ortaya çıkıyor. Örneğin bugünkü electrolysis yöntemi ile elde edilen hidrojen’in kilogramı 8 USD (1 kilogram hidrojen 1 Gallon’a eşit)’a mal oluyor. Türkiyedeki fiyatlarla 1 Galon Benzin şu an 6.85 USD olduğuna göre aslında bu yöntem Türkiye için sanki uygun olabilecek gibi gözükse de gerçek maliyetin büyük kısmını aslında direk vergiler oluşturuyor. Çünkü ABD de benzin’in Galon’u 3 USD civarında. GE yeni prototipi sayesinde electrolysis yöntemi ile elde edilen hidrojen’in kilogramını 3 USD’ye indirmiş durumda. Tümü yakıt pilli (fuel cell) ile çalışan arabalar yaklaşık 1 kg hidrojen ile 4-6 km gittikleri için aslında kullanım açısından da hidrojen henüz istenilen noktaya gelmedi.

Diğer bir sorun ise üretilen hidrojen’in taşınması. ABD de tüm Benzin istasyonlarının hidrojen verebilmesi için gerekli yatırım 150 Milyar USD civarında. Sorun bununla da bitmiyor. Hidrojen nasıl taşınacak? Üretilen hidrojen’in taşınması da ayrı bir sorun. Geçenlerde önüme yeni bir yöntem geldi. Bu bir 75 cm çapında kablo ve üzerinden hem elektrik hem de sıvı hidrojen taşınıyor. Her kablodan taşınan elektrik akımı 5,000 MW iken taşınan hidrojen ise saniyede 0.6 m³ (10,000 MW Termal Güç) oluyor.Bu konuya önümüzdeki dönemde daha detaylı eğilip sizleri bilgilendireceğim. 

 

 

Bültene katılın.