Yayınlanma Tarihi: 8 Ağustos 2003Kategoriler: Gelecex Yazıları

Pda ve Gsm telefonların boyutları küçüldükçe, alışılan ekran boyutlarının altına düştüğü için kullanıcıların tedirginliği artmakta ve bu yeni telefonlara adaptasyonu zorlaşmaktadır. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde bilgisayarlar için en önemli 2 teknoloji önem kazanacaktır. Ekran ve Pil teknolojisi. Ekran konusunda 3 önemli seçenek var; Bükülebilen ekranlar, Katlanıp rulo haline gelen ekranlar ve İngilizce adı ile”Head-up Display” Türkçe çevirisi ile “Baş-üstü Ekranı”.


epantry_011.jpg 


Sony şuan küçük bir deformasyonla çalışabilen çok küçük bir cihaz geliştirmekle meşgul. Bu prototip cihazın adı “Gummi” (lastik). Gummi, sensörlerle standart bir LCD ve touch-pad’den  ve bunların esnek bir akrilik plastik bloğa yerleştirildiği bir kombinasyondan oluşuyor. Kullanıcılar, ekrandaki bilgi akışını cihazı biraz esneterek yada dokunmaya duyarlı pad’den yararlanarak sağlıyorlar.

Deforme olduğunda voltaj yaratan piezoelektrik basınç sensörleri, esnekliği ortaya çıkarabilmek için Gummi’nin içine yerleştirilmiş. Herhangi bir düğmeye gerek kalmadan, komplike işler, cihazı bükerek gerçekleştiriliyor. Sony, kredi kartı büyüklüğünü geçmeyecek ve kağıt kalınlığında olacak olan bu cihazların esnek, organik, ışığı yayan gösterici (OLED) esnek elektronik devre cihazın arka bölümünde bulunan dokunmaya duyarlı panel ve de tüm bunlara eklenmiş olan piezoelektrik sensör’den oluştuğunu ve mekanik parça olamayacağını belirtiyor. Sony’e göre bu cihazların prototipleri 3 yıla kadar cebimize girmiş olacak.

Ben Sony’nin öncülüğüne her zaman inanılmaz hayran olmuşumdur; ama kendi standardını yaratma azmi içinse hayretlerimi gizleyemiyorum. Beta ve Memory Stick buna 2 örnek. Bu ürünün önceden yüklenmiş sabit uygulamalar için (Harita, fotoğraf albümü v.s.) daha uygun olacağını düşünüyorum. Sony tekrar bükülme standardı oluşturur ve kimse Sony gibi bükemediği için sadece Sony büker, sonra da yayılım hızlı olmaz diye düşünmekten de kendimi alamıyorum.

Ben bugünlerde gözlük şeklindeki ekranlara takmış vaziyetteyim. Hep bir amaçla gözlük takmaktan kaçınamayacağımız gibi bir his var içimde. Eğer gelişmiş bir gözlük takacaksak “Baş-üstü Ekranı” şeklinde olmalı. Bilim-kurgu filmlerindeki Hologram görüntülere aparatsız olarak dokunmaya ne kadar alıştıysak da aralarda bir şeyler olmak zorunda.

Şu anda ABD’li X3D firması steroskopik görüntüyü gözlük biçimindeki baş-üstü ekran ile sağlamış durumda ve bunu ilk aşamada bilgisayar oyunlarına eğlence katmak için yapıyor. Aynı zamanda KeyGlove firması da eldiven şeklinde parmak hareketlerini kontrol eden bir klavye tasarımı yapmış. Bu 2 konseptin birleşmesi ve geliştirilmesi sonucu önümüzdeki 5 yıl içinde parmakların 3D olarak havada yaratılmış görüntü üzerinde klavye ve Mouse gibi kullanılması sağlanabilir. Bunun için baş-üstü ekran, kol ve parmak uçlarının koordinatlarının anlık olarak kablosuz takip edilmesi gerekiyor. Resimdeki tasarımda da bu gösteriliyor. Ayrıca aynı resimde göze çarpan diğer bir nokta olan giyisi konusuna gelecek sayılarda değineceğiz.

Son geniş ekran opsiyonumuz ise Rulo haline gelebilen ekranlar. Zaten bunu şu anda siyah-beyaz olarak yapmaya başladılar. Bu konuda en ciddi çalışma yapan firma E-Ink. Firmanın ürünü olan E-Mürekkep insan saçı çapındaki mikro-kapsüllerin normal kağıdın kalınlığını geçmeyen (0,3 mm) bir zemine sıkıştırılmasından oluşmuş. Pozitif elektrik yüklü beyaz partiküller ile negatif elektrik yüklü siyah partiküllerin o bölgedeki elektrik yüküne göre yüzeye çıkıp çıkmaması prensibine dayanıyor ve siyah-beyaz görüntü sağlanıyor. Hedefleri renk filtreleri ile görüntünün renklendirilmesi. Resimde E-Ink firmasının ürettiği kağıdı kullanan bir endüstriyel tasarım var. Bu PDA da aynı zamanda daha önce patenti alınmış Lazer Işınlı Sanal Klavye kullandık. Bununla günlük gazeteleri, bulunduğu noktadan kullanıcı hemen yüklesin diye, bu ürüne birde Blue-tooth adaptör ekledi.

Gelecex Ağustos 2003

Bültene katılın.