Yayınlanma Tarihi: 4 Şubat 2017Kategoriler: Haberler

İnovasyon ve Girişimcilik Danışmanı olduğum Türkiye İhracaatçılar Meclisi, 8-10 Aralık 2016 tarihinde düzenlenen İnovasyon Haftası’nın açılış filmi olarak kullanılmak üzere benim 2030-2040 yıllarını içeren gelecek vizyonumu yansıtacak bir çalışma istedi. Bu konuda hemen yakın çalışma arkadaşım Murat Armağan ile biraraya geldim. Çünkü 2001 yılından beri konu ‘Gelecek’ olunca vizyonun tasarıma dönmesinde sürekli kendisi ile çalıştım, onun yaratıcı zekasını da işin içine kattım.

Derin Ekonomi dergisi Şubat ayında kapaktan girdiği Uzay Değil Deniz Kolonisi röportajında yaptığımız çalışmaları, ağırlıklı olarak Deniz Kolonisi‘ni anlattım.

Elon Musk ile Koloni konusunda farklı vizyonlara sahibiz. O Mars konusunda ısrarlı iken, ben Denizleri tercih ediyorum. Ben Mars’da Koloni fikrinin bu aşamada karşısındayım. Bunun için birçok nedenim var. Bugün gidilmeyen bir yer hakkında araştırma ruhunuz sizin dürtülerinizi açığa çıkarabilir. Ama onu önceden yaşamak durumunda kalsanız büyük bir olasılıkla bu fikrinizi değiştirirsiniz. Örneğin, uzayda bir kolonide yaşamak yerine denizin 1,000 metre altında yaşamak size teklif edilse biran tereddüt edersiniz. Bu tereddütü yaşarken uzaya gitmek size biran heyecan verici ve eğlenceli gelecek, hatta tercih sebebi olacaktır.
THY_logo_ve_Sehir_ici
İnovasyon Haftası Açılış Filminde de görülen Hyperloop bilindiği gibi Elon Musk’un vizyonu.

2040 yıllarında nüfusun Türkiye’de nasıl bir dağılıma sahip olacağına baktığımızda köy ve kasabaların ortadan kalkacağı aşikar. İlerleyen yıllarda yaşlanan nüfusla beraber çalışana düşen emekli sayısı artacağı için devletler sosyal güvenlik anlamında inanılmaz açıklar vermeye başlayacaklar. Bu duruma maruz kalan Türkiye’de vergiler sürekli artacak ve büyük şehirlerin dışına hizmet götürmenin bedeli de o oranda artacak. Tarım konusunda 2 önemli gelişme olacak. Dikey tarım şehirlerde yapılırken, robotlu tarım da şehir dışında yapılacak. Dolayısıyla arazi sahiplerinin artık köyde yaşamalarını gerektirecek bir durum kalmayacak. Yakın zamanda dünyada hayata geçecek, saate 1.200 km yapan HyperLoop hızlı ulaşımı ile ileriki yıllarda Türkiye’nin içinde seyahatler 2 saati geçmeyecek. O yıllara gelinceye kadar yerçekimsiz ortamda seyahatler başlayacak ama bugünün teknolojileri ile yerçekimli ortamda insan vücudunun rahatsız olmadan yapacağı seyahatte alacağı yük 0.5g kuvvetini geçemiyor. (g kuvveti serbest hareket eden bir nesnenin maruz kaldığı “kütleçekimsel olmayan” kuvvetlerin vektörel toplamıdır). Vücuda etki eden g gücü arttıkça baş dönmesi ve ağırlaşma gibi etkiler görülüyor.
tup
hvs5
2002 yılında Hyperloop benzeri bir konsept çalışmasını Murat Armağan ve diğer arkadaşlarımla birlikte yapmıştık. Bunu geleceğin uzun mesafe seyahat aracı olarak görmüştük. Maglev adı verilen manyetik kaldırma ve özel itiş teknolojisi kullanmıştık. Çalışmalarımız yukarıda. İnanın anlattığımızda inandırıcı bulan kimse karşımıza çıkmadı. Kaldı ki Maglev konusunda ABD’de birçok firma ile konuşup teknik olarak da ikna olmuştuk.

Sonuçta Elon Musk, Hyperloop’u tasarlarken her türlü finans kaynağına hızlıca ulaşabiliyor. Elbette bizler orada olsak onun benzeri bir başarı hikayesi yakalamadan bu olanakları geliştiremezdik. Ama en azından bir şansımız olurdu. Burada yaptığımız, gün geçtikçe “bizde yapmıştık“ın ötesine geçemiyor. Zamanla gelişen “öğrenilmiş çaresizlik” orta ve uzun vadede sizin bu hevesinizi de kursağınızda bırakıyor.

Yani ülkemizden Elon Musk kolay kolay çıkmaz. Rahat olalım.

Bültene katılın.