Yayınlanma Tarihi: 9 Kasım 2017Kategoriler: Haberler

5 Babayigit
Yıllardır süregelen Yerli Otomobil umudu sonunda gerçek oluyor. Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda önayak olmasaydı projenin gerçekleşmesi gerçekten çok zordu. Bu yılın Eylül ayı başında Milliyet Gazetesinde yapmış olduğum bir röportajda destek olunduğu taktirde 2025 yılına kadar Yerli Otomobil’in yollarda olabileceğini söylemiştim. Babayiğit arayışları TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu önderliğinde aylardır devam ediyordu. Bu konuda geçenlerde adları açıklanan firmaların dışında yerli ve yabancı birçok firma ile görüşüldü. Çok sayıda öneri geldi. Bu öneriler arasında Hibrit, Elektrikli ve Menzil Arttırıcılı Elektrikli modeller olduğunu biliyorum. Sonuçta seçilecek model Elektrikli olmak zorunda. Piyasaya çıkış tarihi olarak Cumhurbaşkanımız ile aynı olumlu görüşe sahip değilim. Otomobilin 2023-2025 yılında piyasaya çıkmasının hem pil teknolojisindeki gelişim ve ucuzlamanın oluşması, hem de Türkiye’de altyapı hazırlığına zaman tanınması açısından yararlı olduğunu düşünüyorum.

Yerli Otomobil ile ilgili çıkan haberlere baktığımızda konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2011 yılı TÜSİAD Genel Kurulunda yapmış olduğu çağrıdan beri 6 yıldır sıcak olduğunu görüyoruz. O yıllarda ve takip eden yıllarda sürekli gündemde olan konu Yerli Otomobilin içten yanmalı olacağıydı. Benim bu konudaki görüşüm hep netti. 2012 yılında Denizli’de MÜSİAD üyelerine konuşmuş ve bu konuşmada “İçten yanmalı motorlu araba işi yaş, bitiyor. İsrar ediyorum, 3 yıl içerisinde elektrikli arabada çok büyük değişiklikler olacaktır. İçten yanmalı olarak piyasaya çıkacak bir Türk arabası için ben çok ümitli değilim” demiştim. Bırakın 3 yıl beklemeyi, konuşmamdan 6 ay sonra Tesla S modelini çıkarıp elektrikli otomobilde devrimi başlattı.

Türkiye ise tam tersi yönde hareket etti. TÜBİTAK bünyesine SAAB’dan Pheonix adlı yeni bir platform üzerine yapılmış içten yanmalı motorlu otomobil prototipleri 47 milyon Euro harcanarak satın alındı. Satın alınan prototiplerle testler bile yapıldı. Gerçi TÜBİTAK sınırları içinde atılan turlara test denirse! Test dediğimiz milyon km’lik sürüşlerdir. Peki bugüne kadar yapılan TÜBİTAK bünyesinde yapılan çalışmalar ne olacak? Daha önce benim de söylediğim gibi çöpe gidecek.

Sonuçta kendi alanlarında iyi olan 5 firma bir araya geldi. Umarım iyi bir seri ortaya çıkar. Karsan’ı temsilen Jan Nahum’un projenin yönetiminde olması gerektiğini düşünüyorum. Bence elektrikli otomobilin en önemli parçası pilleri olacak. Şu anda eldeki pil teknolojisi ile başarı sağlanması zor. Umarım yıllardır üzerine çalışmış olduğumuz MCAP pil teknolojisini Türkiye’ye kazandırır ve bu bağlamda dünyadaki rakiplere nazaran büyük bir avantaj sağlamış oluruz.

Yerli Otomobilin piyasaya tahmini çıkış tarihinde Otonom (şöförsüz) kullanım da başlayacağı için bu konuda da çalışma yapılmalı, dünyada bu konuda iyi çalışmaları olan Bosch ve Magna gibi firmalarla işbirliği yapılmalıdır.

Bu arada “Ben de satın alacağım” diyen oldukça kişi ve kuruluş var. Madem böyle bir talep var. Bu talebe karşılık Kitlesel Fonlama ile talep edenlerden belirli bir kaparo şimdiden alınmalı. Madem alacaklarını beyan ediyorlar, riske de az da olsa girmeliler ve projeyi desteklemeliler.

Bültene katılın.