Yayınlanma Tarihi: 9 Haziran 2009Kategoriler: Hi-Tech

Plastic Logic firması 21.5×28 cm (8.5×11 inches) boyutunda yeni bir e-reader (elektronik kitap/okuyucu) çıkardı. Sadece 7.5 mm genişliğinde olan bu cihaz gerçekten mükemmel. Ben Kindle’ın yeni versiyonunu (Kindle 2) satın aldım. Gerçekten muhteşem bir cihaz. Onda kitap okumak çok zevkli. Daha önce de e-reader konusunda yazı yazdığım için piyasadaki güncellemeleri yakından takip ediyorum. Sony’nin de e-reader’ı var ama başarılı değil. Piyasada birçok mp3 çalar var ama iPod uzak ara önde gidiyor. Bunun temel bir nedeni var: Kullanıcılar cihazdan çok toplam çözümü ve kullanım kolaylığını arıyorlar. Bugün Kindle’ı belki tek başına satıyor olsalar belki satın almayı tercih etmeyiz. Ama satıcı Amazon olunca ve yanında kitaplar satılıyorsa durum değişiyor. O yüzden Plastic Logic istediği kadar iyi bir cihaz üretiyor olsun sanırım iyi bir içerik ortağına gereksinimi var. Bu ancak Google gibi bir ortak olabilir. Apple’ın uzun dönemde e-reader konusuna gireceği kesin. Apple da piyasaya girerse e-reader kosunuda üretici sayısı sınırlanacaktır.

Demek istediğim şudur ki artık cihaz üreticisi olmak yetmiyor. Toplam çözümü vermek gerekiyor. Plastic Logic’in ürünü, Kindle’dan çok daha güzel ama arkasında hiçbir içerik üreticisi yok. O yüzden içerik bulamadığı taktirde ona yatan risk sermayesi paraları heba olup gidecek.

Bilişim fuarlarında hatırlarım her üründen yüzlerce üretici vardı. Ama gidişat odur ki, özellikle Tayvan ve Çinliler’in başını çektiği bu durum değişiyor. Artık daha az üretici görmeye alışmamız gerekiyor.

Bültene katılın.