Yayınlanma Tarihi: 6 Nisan 2009Kategoriler: Haberler

Türkiye’nin patron/yönetici blog’ları içinde en beğenilenler arasında yer almaktan oldukça keyif duyuyorum. Blog’um ile ilgili aldığım yorumlara baktığımda önemli bir eleştiri gördüm. Genelde beklenti yazılarımın daha kısa olması ve sık olarak güncellenmesi şeklinde. Sık güncellenme konusunda belirli bir sıklık yakalamama rağmen, kısalığı konusunda beklentilerin dışına çıkıyorum. Çünkü blog’umun büyük bir çoğunluğunu köşe yazılarım ve basında çıkan haberlerim oluşturuyor. Bu da göreceli olarak uzun yazıları sizlerle paylaşmam anlamına geliyor.

Blog’umda ağırlıklı olarak köşe yazılarımı ve basında çıkan haberleri kullanmamın en önemli bir nedeni de ileriki tarihlerde eski yazılara ve haberlere dönüp kendimi eleştirme veya destekleme imkanı bulup tecrübelerimi sizlerle paylaşma olanağına sahip olmam. Bugün bu anlamda çok önemli bir örneği sizlerle paylaşmak istiyorum. İş ve Pazar Geliştirme konusunda 25 yıla yakın bir tecrübe sanırım bazı öngörülerde bulunmak konusunda önemli bir kaldıraç görevi görüyor. Öylesine ki bu durum benim bir işe soyunmam ile sonuçlanmayacaksa daha da etkili olabiliyor. Çünkü bizler yatırım kararlarımızı alırken beynimizin yanında mutlaka kalbimizden de yararlanıyoruz.
 
21 Kasım 2008 tarihinde gerçekleştirilen Fütüristler Zirvesinde HABERTÜRK ve Star gazeteleri ile görüşmüş ve 2009 yılı ile görüşlerimi bildirmiştim. Hazır bu haberi sizlerle paylaşırken bir de düzeltme yapayım. Ben aslında “Mortgage ile kandırdılar, Lehman’ın batışı tezgah” demedim. Dediğim “Dışarıda Lehman’ın özellikle batırıldığı söyleniyor. Bence bu batış neden-sonuç ilişkisi içinde yaşandı” idi. Arkadaşlarım başlığa bunu yorumlayarak taşımışlar. Lehman bir kurbandı ve en iyi kurbandı. Lehman’da Arap ve Rus zenginlerin paraları da battı ama Lehman bunun için batırılmadı. Bir değişimin başlangıcı için gerekli kıvılcımı sağladı. Bugünkü sonuçlarına baktığımızda çok da iyi yapıldığını görüyoruz.

Gelelim 2009 yorumlarıma: BARTER için çok olumlu konuştum. 2009 yılında Barter’ın patlayacağını söyledim: http://www.porttakal.com/haber-mortgage-ile-kandirdilar-lehman-in-batisi-tezgah-179850.html Bu konuda yorumumu yaparken başka bir kaynaktan yararlanmadım. Sadece trendleri analiz ederek bu yoruma ulaştım. Sanırım daha 3 ay geçmeden ne kadar doğru bir analiz yaptığım ortaya çıktı. Bu konuda hem yazılarımı hem de basında çıkan haberleri sizlerle paylaşıyorum: Para dergisi 22 Mart tarihli sayısında Barter ile ilgili haberinin ilk sayfasına baktığımızda Barter’ın 2009 ile birlikte nasıl bir patlama yaşadığını görebilirsiniz. Ben Barter’da yaşanacak patlamayı önce 21 Aralık 2008 tarihli BusinessWeek köşemde de bahsetmiştim: https://www.alphanmanas.com/?p=210 Yazımın sonunda şu yorumu yapmıştım: “Bakarsınız gelecek yıl BarterCard çıkıverir, kredi kartı gibi POS’lar üzerinden veya mobil telefonlar aracılığıyla işlem yapılmaya başlanır. Böylece hiç para harcamadan mal mukabili alışveriş yapmaya başlarız. Aynı mağazadan günde 3 indirim uyarısı sms’i aldığımız şu günlerde “neden olmasın” diyor insan.” İnovasyon konusunda gururla takip ettiğim ve jürisi olduğum yarışmalarda da desteklediğim Garanti Bankası söylediğimi gerçekleştiriyor. Benim BarterCard ismini verdiği projeyi bu söylemimden 3 ay sonra “Barter Kart” adıyla başlatıyorlar. Bu konu ile ilgili gene Para dergisinde çıkan haberi sizlerle paylaşıyorum. Yine https://www.alphanmanas.com/?p=237 linkinden Ekonomix’te çıkan röportajıma da bir göz atmanızı öneririm.

Barter Rus ekonomisi üzerinde de bu yıl oldukça etkili olacağa benziyor: Ekonomix’te “Barter Sietemi, krizde cesur davrananların lehinedir” başlıklı Rusya Barter haberi. Öyle ki Barter anlaşmaları toplam satışların %4’ünü oluşturuyor.

 

Bültene katılın.