Yayınlanma Tarihi: 18 Mart 2008Kategoriler: Haberler

 

Petrol fiyatlarının orta senaryo da bu yıl sakin bir yıl geçireceği ve 90 USD civarında hareket edeceği tahmin ediliyordu. Ama dünya hızla kötü senaryoyu test etmeye başladı. Biz 2007 de orta senaryoyu baz alarak yatırım politikamızı oluşturmuştuk. Dünyada ekonomiler yavaşlayacaktı ve enflasyon oranları artacaktı. O yüzden biz Türkiye’nin de dahil olduğu bu senaryoda önümüzdeki 3 yıl bu senaryoların kapsama alanı dışında kalan, hatta bu senaryo ile büyüyecek bölgelerde yatırımlar yapmalıydık.

Petrol fiyatları artarken bu artıştan en büyük yarar sağlayan ülkeler “Orta Doğu” da. Bugün BAE’de inanılmaz bir alt yapı çalışması var. Abu Dhabi de yapılmakta olan sadece 6 büyük projenin yatırım tutarı 100 Milyar USD’nin üzerinde. Yapı Endüstrisi gibi Türk firmalarının burada yapımcı ortak olarak isimlerini gördükçe göğsümüz kabarıyor. Alt yapısı bu kadar hızlı büyüyen ve denizde yaşama ağırlık veren bir ülkenin mutlaka deniz taşımacılığı talebi de büyüyecekti. Hızla zengin olan bu insanlar doğal olarak daha lüks ve büyük tekneler alacaktı. Biz de doğru staretejiyi uygulayarak burada yerimizi aldık. Ama biz buna karar verdiğimizde petrol fiyatları rekor seviyelere henüz ulaşmamıştı. Dubai ve Abu Dhabi’ye yerleşmemiz tam 2 yılımızı aldı. Dubai Abra (Deniz Taksi) ihalesi için Eta-Ascon Grubu ile %50-50 ortaklık kurduk. Eta-Ascon, Dubai’li Al Ghurair ile Hintli yatırımcıların ortak kurdukları bir grup. Grubun yıllık cirosu 3 Milyar USD ve 40,000 kişiye istihdam sağlıyor. Eta Ascon’un Yönetim Kurulu Başkanı Abdulla Al Ghurair 2006 Forbest En Zenginler Listesinde dünyanın en zengin 77. kişisiydi. Dubai Abra (Deniz Taksi) ihalesi 3 defa iptal edilerek tekrar yapıldı. Şu anda short-list’teki 2 firmadan biriyiz ve alacağımıza inanıyoruz. Dünyadan onlarca katılımcı arasından bir Türk firması olarak bu seviyeye gelmemiz gerçekten çok gurur verici. Önümüzdeki 10 yılda şu anda turistik kullanımda olan ve yabancı işçilerin taşındığı 149 Abra’nın işletmeci firma tarafından satın alınıp işletilmesinin yanında yeni olarak imal edilip kullanıma sunulacak Deniz Taksi sayısı 300’ü bulacak. İstanbul’daki Deniz Taksi’lerin 100’e ulaşacağını tahmin ederken Dubai adet olarak çok öne geçmiş oldu.

Bu hafta (11-15 Mart 2008) Dubai Boat Show var. Üçüncü kez katıldığımız bu fuarda yatırımımız Labranda yerini aldı. Deniz Taksi tasarlayarak iş yaşamına başlayan Labranda’nın tasarladığı 300 kişilik Deniz Otobüsü SeaLiner-300 ve 140 kişilik SeaLiner-140 tasarımları büyük ilgi görüyor. Üretimlerini Abu Dhabi de planladığımız bu Deniz Otobüslerinin modelleri önünde fotoğraf çektirmekten büyük haz aldım. İki yıllık emeğin yansımasıydı bu fotoğraf. İnatla, canla başla mücadele eden Labranda ve yatırımcı Brightwell ekibinin başarısıydı bu. Şans “Fırsat ortaya çıktığında hazırlıklı olmak” tır. Biz stratejik konularda kendimizi hep hazırlıklı tutuyoruz.

Bültene katılın.